Puterea cuvintelor
Puterea cuvintelor… Ştii să joci domino? Atunci imaginează-ţi că fiecare din următoarele cuvinte (ce noi ne vom imagina că desemnează acţiuni) este o piesă de domino care cade peste următoarea piesă. Când o piesă cade înseamnă că tu ai făcut acea acţiune.
Gânduri » Cuvinte » Convingeri » Acţiuni » Rezultate
Deci… la început ai nişte gânduri. De exemplu: „Mi-e foame.”, „Vreau să plec în lume.”, „Nu pot să gătesc.” etc. Gândurile acţionează anumite cuvinte: „Mă duc să-mi cumpăr o pizza.”, „O să plec în lume!”, „Habar n-am să gătesc, aşa că voi comanda o pizza!” etc. Cuvintele ce tu le spui sunt auzite de subconştientul tău. Dacă tu repeţi constant anumite cuvinte, subconştientul le învaţă… şi va face exact ce este învăţat. Adică va acţiona. În urma anumitor acţiuni apar şi anumite rezultate.
E logic şi simplu de înţeles. Uneori facem lucruri fără să ne gândim, nu-i aşa? Asta se întâmplă pentru că subconştientul acţionează de fapt, nu noi, adică „conştientul”.
Care-i ideea?
Cei ce se „hrănesc” cu cuvinte negative au o atitudine negativă. Şi invers. Este o relaţie cauză-efect. Nu te aştepta ca un om care foloseşte mereu cuvinte negative să aibă rezultate pozitive. Convingerile lui sunt negative, deci acţiunile lui sunt negative… deci rezultatele sunt negative.
„Oamenii care vorbesc tot timpul despre lipsa banilor nu vor ajunge să-i strângă.” Jeff Keller
Putem face un mic test. Dacă eu te întreb acum: „Ce mai faci?”, tu ce vei răspunde?
Prost. Se putea şi mai bine. Nu mă întreba. Sunt bine. Ca de obicei. Din ce in ce mai bine. Grozav. Fantastic. Minunat.
La întrebarea „Ce mai faci?” trebuie să răspundem în medie de 10 ori pe zi… şi tocmai de aceea răspunsurile noastre se rezumă adesea la un cuvânt. Un cuvânt care nouă ni se pare insignifiant. Dar subconştientul e acolo să ne audă răspunsul. Când tu răspunzi la „Ce mai faci?”-ul cuiva, e ca şi cum răspunzi unei întrebări puse de subconştientul tău care sună cam aşa: „Cum vrei să te simţi următoarele 2 ore?”.
Da, poate pentru unii sună stupid, copilăresc, incredibil. Totul de fapt se rezumă la atitudinea noastră. Chiar dacă te simţi mizerabil răspunde: „Minunat!”. Testează treaba asta ca să vezi singur că există rezultate.
Ideea e: „Ai grijă la ce spui! Cuvintele au un rol esenţial în viaţa noastră.”.
Cuvintele nu sunt doar combinaţii de sunete ce ies pur şi simplu din gura noastră şi se pierd în eter… Cuvintele au o putere adevărată pe care nu am fost învăţaţi să o conştientizăm, să o simţim şi onorăm aşa cum se cuvine. La urma urmei, suntem singura specie de pe Pământ care foloseşte cuvinte pentru a se exprima! Este un dar unic, puternic şi magic, din partea Creatorului.
La începuturi, atunci când primii oameni au început să denumească lucrurile din jur, au pornit de la vibraţia pe care acel lucru o emana dinlăuntrul său către în afară. Oamenii interpretau vocal, sonor, vibraţia obiectului pe care îşi doreau să-l denumească.
Pieile roşii erau foarte atenti sa isi boteze copiii cu nume puternice, care să le susţină calităţile pe care oamenii spiritului, din trib, le puteau simţi deja în câmpul noului născut. Fiecare cuvânt are o vibraţie personală ce poate fi chiar măsurată.
Experimentele Doctorului Masaru Emoto
Acestea au dovedit că se pot produce modificări substanţiale în structura moleculară a cristalelor de apă atunci când omul/ observatorul , prin energia sa vibraţională, rosteşte cuvinte, idei, sau simte anumite emoţii în apropierea unui recipient cu apă pentru testare. Experimentul a dat rezultate extraordinare şi atunci când doar s-au lipit de recipiente cuvinte scrise.
Să ne amintim mereu că trupul uman este 70% apă şi că aproape acelaşi procent este valabil şi când ne gândim la suprafaţa apei ce acoperă Terra!! Nu înseamnă oare că suntem foarte influenţaţi la nivel de structură celulară de nivelul de conştiinţă a omenirii?
Vestea bună este că putem schimba structura apei, fie ea din organismul nostru sau apa planetei, printr-o conştientă înălţare a vibraţiei personale, prin folosirea emoţiilor înalte, a gândurilor pure şi a cuvintelor înţelepte.
O practică foarte folositoare mai ales acum, când apa pe care o bem nu este prea pură sau curată, este să o binecuvântăm, să spunem asupra ei cuvinte cu o vibraţie înaltă, să o înnobilăm cu propria noastră frecvenţă de vibraţie.
Iată cum arăta apa din Fujiwara Dam, din experimentul doctorului Masaru Emoto, după binecuvântare .
Învăţătura toltecă
Don Miguel Ruiz, considerat ultimul învăţat Toltec (popor al înţelepciunii, din sudul Mexicului) este autorul cărţii “Cele patru legăminte”, pe care v-o recomand cu căldură.
Aceste “legăminte” sunt de fapt nişte instrumente foarte puternice pentru transformare interioară, ajută cititorul în descoperirea drumului către el însuşi.
In introducere, autorul spune : “ E nevoie să fii foarte puternic ca să adopţi cele Patru Legăminte – dar dacă începi să-ţi trăieşti viaţa în conformitate cu ele, [ ….] vei vedea drama iadului dispărând chiar în faţa ochilor tăi [….] şi îţi vei putea crea un vis nou”.
Care este PRIMUL Legământ ? ” Fii impecabil in tot ceea ce spui! “
“Vorbeşte cu integritate. Spune doar ceea ce crezi cu adevărat. Evită să foloseşti cuvântul ca să vorbeşti împotriva ta însuţi/însăţi sau să vorbeşti despre alţii. Foloseşte puterea cuvântului în direcţia adevărului şi a iubirii”
Cuvântul creează. Intenţia noastră dă putere cuvintelor folosite.
Unul dintre semnele unei vieţi trăite cu onestitate, autenticitate şi responsabilitate este vorbirea corectă.
Cum foloseşti cuvântul în relaţie cu ceilalţi
Socrate supunea mereu la un test pe cel care îi aducea o informaţie despre o altă persoană: este adevărat ce urmează să-mi spui? Este ceva de bine? Îmi este de folos să ştiu? De obicei nu ajungea să afle prea multe despre ceilalţi pentru că testul celor trei întrebări inevitabil determina că informaţia nu era verificată sau reală, era negativă şi nefolositoare pe deasupra.
Bârfa, vorba fără consideraţie faţă de ceilalţi ne fixează atenţia pe un strat energetic de o vibraţie foarte joasă, din acestă cauză pierdem multă energie şi putere, fiindcă unde se îndreaptă atenţia noastră, acolo se duce şi energia noastră. Socrate ştia acest lucru, iar refuzul său de a sta să asculte vorbele defăimătoare la adresa cuiva, ce nu era nici măcar prezent, reprezenta o măsură de autoprotecţie şi păstrare a propriei vibraţii la un nivel înalt.
Marii învăţaţi spuneau mereu: înainte de a vorbi, ia-ţi câteva momente să te gândeşti la ce vei spune, la cum anume vei formula si la impactul pe care vorbele tale il va avea asupra interlocutorului , însă la nervi si suparare, de obicei uităm de acest sfat şi descărcăm tot gunoiul nostru mental asupra celuilalt.
Cuvintele pot fi inspiratie, incurajare, imputernicire . sau din contra, pot distruge vieţi, caractere, chiar şi popoare, dacă ne gândim la discursurile manipulatoare ale liderului Germaniei naziste, ce a reuşit să activeze frica oamenilor folosindu-se de puterea extraordinară a cuvântului.
Cuvintele folosite pentru înşelare, manipulare, influenţare sunt în dezacord cu energia verticală a sufletului şi mai devreme sau mai târziu, vor avea o influenţă negativa asupra vorbitorului.
Limbajul Miltonian folosit în politică sau cel de tip Cialdini, folosit în vânzări şi afaceri, studiat cu grijă şi practicat în workshopuri corporatiste, nu fac decât să ne îndepărteze de la esenţa noastră, ne fură autenticitatea şi ne împing în lupta dezumanizantă pentru putere şi cotă de piaţă, ne întăresc credinţa că Universul este ostil şi că totul se câştigă dând din coate şi zdrobind concurenţa.
Nu putem visa la o transformare a societăţii atâta timp cât perpetuăm separarea, inclusiv prin folosirea puterii cuvântului.
Cum foloseşti cuvântul ca să te împuterniceşti?
E nevoie de auto-disciplină pentru a vorbi cu respect si gentilete.. Perfecţionarea limbajului e o piatră de temelie pentru un om matur.
Lao Tzu spunea: “ A-i cunoaşte pe ceilalţi e inteligenţă, a te cunoaşte pe tine însuţi e adevărata înţelepciune. Să-i stăpâneşti pe alţii îţi conferă putere, dar stăpânirea de sine este puterea adevărată.” !!!
Impactul cuvintelor poate să ne schimbe viaţa în bine sau în rău! Ideile pe care le preluăm de la ceilalţi, mai ales în perioada copilăriei, pot fi paraziti care au cea mai mare putere de a rezista în timp şi de a reveni când ne aşteptăm mai puţin. Nu de puţine ori am lucrat cu persoane care îşi aminteau perfect cuvinte sau fraze întregi aruncate cu dispreţ către ei de catre cei care erau de presupus că îi iubesc cel mai mult, părinţii.
Dacă am fost răniţi de cuvintele cuiva, avem uneori nevoie de ani întregi ca să putem înţelege, ierta, uita…
Stiind că propria minte ne este influenţată de cuvinte, atunci e nevoie să alegem conştient un limbaj al posibilităţilor, al deschiderii şi optimismului, în locul limbajului de victimă
Tot ce ne spunem nouă înşine este preluat de subconştient automat, ca fiind ceva adevărat, ce nu necesită chestionare. Mai ales tot ce adăugăm după “Eu sunt…” reprezintă o comandă pentru subconştient. Şi de câte ori nu ne spunem că suntem grase, urâte, nepricepute, nedemne, nevaloroase …? De fiecare data subconştientul scoate carnetul de notiţe şi scrie: “ Aha, deci e grasă, bun, deci să ajutăm puţin şi să mai adăugăm câteva kilograme”
Don Miguel Ruiz afirma: “A fi impecabil in ceea ce spui inseamna a nu folosi cuvintele impotriva ta. A fi impecabil cu cuvantul tau inseamna a-ti folosi corect energia; inseamna a-ti folosi energia in directia adevarului si a iubirii fata de tine insuti. Daca faci un legamant cu tine insuti, acela de a fi impecabil in ceea ce spui, aceasta simpla intentie este suficienta pentru ca adevarul sa se manifeste prin tine si sa curete toata otrava emotionala”
Sursa: www.quantumcoaching.ro