Spiritualitate si Dezvoltare Personala

Limbajul trupului

Limbajul trupului este pentru majoritatea un subiect de interes major, motivul fiind unul destul de evident! Identificarea si interpretarea corecta a semnalelor pe care le transmite limbajul corpului, te ajuta sa descoperi o lume noua. Este o lume in care separi adevarul de minciuna. Daca iti doresti sa afli cum poti face asta, te invit sa citesti acest articol.

Iata ce vei afla din acest articol:

  1. Ce este limbajul trupului?
  2. Cum poti observa si interpreta corect limbajul trupului?
  3. Limbajul trupului: Cum minte un copil, o femeie si un barbat?
  4. Cele mai frecvente gesturi mincinoase in limbajul trupului.
  5. Limbajul trupului in comunicarea nonverbala – (Tips and Tricks).
  6. Carti limbajul trupului – Recomandari.

1. Ce este limbajul trupului?

Limbajul trupului denumit si comunicare nonverbala sau comportament nonverbal este definit de Joe Navaro (fost agent FBI de contraspionaj si supervizor specializat in comunicarea nonverbala) in cartea Secretele comunicarii nonverbale, ca fiind o modalitate de a transmite informatii. Aceste infromatii sunt transmise prin intermediul expresiilor faciale, gesturilor, atingerii, miscarilor, posturii corpului, accesoriilor personale si chiar prin tonul, timbrul si volumul vocii fiecaruia.

Impactul pe il cream in procesul de comunicare este determinat de 3 componente:

  • Comunicare verbala ≈ 10% (se refera la cuvintele pe care le rostesti)
  • Comunicare paraverbala ≈ 30% (se refera la caracteristicile vocii: volum, tonalitate, viteza;)
  • Comunicare nonverbala ≈ 60% (se refera la limbajul trupului)

Prin intermediul comunicarii nonverbale, poti identifica adevaratele sentimente si intentii ale unei persoane, urmarind indiciile pe care ti le ofera limbajul trupului. Ceea ce spun oamenii de multe ori este diferit de ceea ce gandesc.

Desi majoritatea oamenilor nu acorda atentie aproape deloc limbajului nonverbal, acesta este de cele mai multe ori mai sincer decat limbajul verbal.

Odata ce ai reusit sa identifici semnificatia unui indiciu nonverbal, o poti folosi in diferite circumstante, intrucat valabilitatea si aplicabilitatea ei este universala. De exemplu, o persoana stresata va avea tendinta sa-si stranga buzele. Insa, intotdeauna pentru acuratetea citirii limbajului nonverbal iti recomand sa extragi indicii multiple, grupuri de semnale nonverbale.

2. Cum poti observa si interpreta corect limbajul trupului?

In continuare, vreau sa stii ca interpretarea limbajului trupului necesita o documentare temenica asupra subiectului si o exersare continua.

Daca vrei sa inveti sa citesti limbajul trupului, trebuie sa tii cont ca observarea atenta sau observarea concentrata cum o denumeste Joe Navaro este esentiala, pentru a detecta indiciile nonverbale. Desi majoritatea oamenilor sunt slabi observatori, aceasta abilitate poate fi dezvoltata. In timpul observarii, iti recomand sa te folosesti de toate simturile si sa o faci intr-un mod cat mai discret. Cu alte cuvinte, in momentul in care exersezi observarea, ar fi ideal ca cei din jur sa nu-si dea seama.

Pentru a evita interpretarea gresita a unui indiciu nonverbal trebuie sa tii cont si de contextul celorlalte elemente verbale si nonverbale.

Cand comunici cu ceilalti, stabileste inca din start elementele nonverbale de baza. Pentru aceasta ar trebui sa identifici: cum isi tin mainile, care este pozitia obisnuita a picioarelor, tinuta corplui, expresiile faciale in stare obisnuita. Apoi se va urmari la persoana atat starea de confort psihic cat si starea de disconfort.

Identifica schimbarile bruste in comportamentul persoanei. Acestea te ajuta sa intelegi modul in care persoana interpreteaza informatia precum si modul in care se adapteaza la noua situatie.

Exista situatii cand anumite persoane vor sa te induca in eroare, mimand expresii false. Din acest motiv este obligatoriu sa poti face diferenta dintre semnalele nonverbale autentice si cele false. Pentru a putea face o evaluare corecta intr-o astfel de situatie este necesara experienta.

Stiai ca atunci cand auzim, vedem sau rostim o minciuna, avem tendinta de a ne acoperi urechile, ochii sau gura cu mainile?

Cele 3 maimute din imaginea de mai jos, simbolizeaza pe cei care nu aud, nu vad si nu spun nimic rau. Gesturile lor stau la baza gesturilor umane de inselaciune.

Acoperirea ochilor, a urechilor si a gurii:

  • nu am auzit nimic (acoperirea urechilor);
  • nu am vazut nimic (acoperirea ochilor);
  • nu am spus nimic (acoperirea gurii).

De exemplu:

  • Oamenii care aud vesti neplacute au tendinta sa-si puna mainile la urechi.
  • Cei care au trecut printr-un accident au tendinta sa-si puna mainile la ochi.
  • Copii cand spun o minciuna isi acopera gura cu una sau cu amandoua mainile.

La adulti aceste gesturi sunt mai putin evidente, insa ele apar atunci cand persoana minte sau acopera pe cineva. As aduce totusi o observatie aici: nu intotdeauna cand o persoana isi duce mana la fata inseamna minciuna. Ar putea indica ca persoana poate ascunde niste informatii insa observarea celorlalte gesturi poate confirma sau infirma aceasta banuiala. Important de retinut este ca nu trebuie sa interpretam acest gest izolat, ci sa observam grupuri de semnale nonverbale.

3. Limbajul trupului: Cum minte un copil, o femeie si un barbat?

Pentru o analiza corecta iata ce trebuie sa stii: limbajul trupului la femei este diferit de limbajul trupului la barbati. Copiii, au de asemenea limbajul trupului diferit, cand spun o minciuna.

Psihologia minciunii, la femei, barbati si copii are moduri diferite de manifestare, din punct de vedere al limbajului mainilor.

Limbajul trupului la copii:

De obicei, cand un copil minte, obisnuieste sa-si ascunda mainile la spate sau isi acopera gura fie cu o mana fie cu ambele maini. In imaginea de mai jos limbajul mainilor este foarte evident. Limbajul trupului si in special limbajul mainilor la copii este foarte evident. De aceea ne este foarte usor sa intelegem semnificatia gesturilor unui copil.

Limbajul trupului femei:

Femeile au o capacitate innascuta de a surprinde si a descifra semnalele de comunicare nonverbala. De aceea, putini barbati isi pot minti sotiile fara sa fie descoperiti. Femeile decodifica destul de usor limbajul trupului la barbati.

Insa, majoritatea femeilor pot minti un barbat, fara ca aceste sa-si dea seama. Femeile sunt nativ mult mai atente in comunicare nonverbala, spre deosebire de barbati.

De ce femeile comunica si analizeaza mult mai bine decat barbatii?

Examinarea creierului prin rezonanta magnetica nucleara (RMN) arata clar:

  • de ce femeile au o capacitate mai mare de comunicare;
  • de ce femeile evalueaza mai bine comportamentul nonverbal.

Si iata motivul:

  • femeile au intre 14-16 arii cerebrale destinate evaluarii comportamentului uman;
  • barbatii au intre 4-6 astfel de zone.

O femeie cand minte sau cand vrea sa ascunda ceva, de obicei evita subiectul. Va incepe sa discute despre lucruri care nu au nicio legatura cu subiectul, incercand in acelasi timp sa para ocupata cu diverse activitati. In acest fel, ea incearca sa iti distraga atentia. Abordarea este complet diferita, fata de limbajul nonverbal la barbati.

In concluzie:

  • cand barbatii mint, limbajul corpului este destul de evident;
  • cand femeile mint, incearca sa para ocupate in timp ce spun minciuna.

Femeile mint mult mai bine decat barbatii. La barbati, limbajul trupului este destul de evident. In plus, femeile obisnuiesc sa ascunda minciuna, cu jumatate de adevar. Adica, ele spun si lucruri adevarate, care pot fi verificate, astfel incat minciuna sa poata fi greu de identificat.

Limbajul trupului barbati:

Cand un barbat minte, va spune ceva de genul:

  • Am pierdut autobuzul;
  • Am fost in sedinta si nu am avut cum sa te sun.

Mincinosii profesionisti, cum ar fi politicienii, avocatii, actorii, jurnalistii, etc:

  • Exerseaza frecvent gesturile prin care limbajul nonverbal sa nu ii tradeze atunci cand mint; Ei repeta gesturile de suficient de multe ori pana devin automatisme;
  • Se abtin sa gesticuleze, cauta sa minimizeze semnalele de comunicare nonverbala.

Acestia cunosc relativ bine psihologia minciunii si isi perfectioneaza limbajul trupului, astfel incat sa poata fi greu de identificat. Binenteles, ca perfectionarea dureaza ani de zile, pana gesturile se imprima in mintea lor la nivel subconstient.

Un alt exemplu, cand un barbat minte (ascunde cum si-a petrecut noaptea), vei putea observa cum isi baga mainile in buzunare sau sta cu bratele incrucisate. Prin aceasta miscare a bratelor, barbatul incearca practic sa-si tina sub control starea emotionala, sa nu o afiseze, pentru a nu se da de gol. A nu se confunda incrucisarea bratelor cu starea de confort. Asa cum am mai amintit in articol: intotdeauna se citesc grupuri de semnale nonverbale si ninciodata un singur semnal. In general la barbati limbajul trupului este mult mai evident decat la femei.

4. Cele mai frecvente gesturi mincinoase in limbajul trupului.

In cartea Limbajul trupului, Allan si Barbara Pease mentioneaza cele mai frecvente gesturi mincinoase, printre care:

ATINGEREA NASULUI:

Oamenii de stiinta de la Fundatia de cercetare si tratament al mirosului si gustului din Chicago au constatat ca atunci cand mintim sunt eliberate niste substante chimice numite catecolamine, care duc la umflarea mucoaselor nazale.

Acestia au demonstrat ca in timpul rostirii unei minciuni intentionate creste tensiunea arteriala. Aceasta duce la umflarea nasului iar terminatiile nervoase din nas produc mici intepaturi, ceea ce ne determina sa ne frecam nasul ca sa scapam de mancarime. Sigur ca, umflarea nasului nu se vede cu ochiul liber. Acelasi lucru este valabil si atunci cand cineva este suparat, anxios sau furios.

FRECATUL LA OCHI – LIMBAJUL OCHILOR:

De obicei, barbatii se freaca la ochi in mod energic. Daca minciuna este cu adevarat mare, adesea privesc si intr-o parte.

Femeile insa isi freaca mai rar ochii. Ele prefera atingerile usoare sub ochi. Evitarea privirii celui care asculta si privitul intr-o parte sunt frecvente si la femei.

APUCAREA URECHII:

Cand persoana isi apuca lobul urechii, face o incercare simbolica de a ”nu auzi nimic rau”. Este versiunea adulta a gestului din copilarie, cand cu ambele maini ne acopeream urechile daca nu vroiam sa auzim mustrarile parintilor. Poate fi in acelasi timp si o autopedepsire, pentru ceea ce am facut. De asemenea, apucarea urechii arata anxietate.

SCARPINATUL PE GAT:

Minciuna produce o senzatie de furnicaturi in tesuturile mai delicate ale gatului. De aceea, persoana care minte, simte nevoia de a se scarpina.

Degetul aratator al mainii cu care scriem va scarpina partea gatului plasata sub lobul urechii. De exemplu, cand cineva spune: “Inteleg ceea ce simti”, apoi imediat se scarpina pe gat, de fapt ceea ce gandeste este: “Nici vorba de asa ceva, nu te cred.” Practic, limbajul trupului tradeaza ceea ce gandeste persoana.

TRAGEREA DE GULER:

Cand persoana minte, ii creste presiunea arteriala si incepe sa transpire la nivelul gatului. Acest gest apare si atunci cand o persoana devine furioasa si simte nevoia sa traga de gulerul camasii pentru a se racori.

Acestea sunt cele mai frecvente si usor vizibile gesturi mincinoase, in ceea ce priveste limbajul corpului.  Insa, psihologia minciunii la nivel mult mai avansat implica cunosterea mecanismelor mult mai in detaliu.

5. Limbajul trupului in comunicarea nonverbala – (Tips and Tricks).

In anul 2003 Dr. Paul Ekman, estima ca oamenii pot afisa peste 10.000 de microexpresii faciale diferite. Cand observam o persoana, ne putem da seama destul de repede daca este surprinsa, interesata, plictisita, obosita, anxioasa, frustrata, etc. Ceea ce simtim este comunicat printr-o cuta a fruntii, printr-un zambet sau orice alt detaliu facial.

Se spune despre zambet ca este cartea de vizita a oricarei persoane. Este important ca zambetul sa faca parte din repertoriul obisnuit al limbajului trupului deoarece acesta influenteaza direct atitudinea celorlalti si gesturile lor manifestate fata de noi.

Zambetul si rasul sunt considerate peste tot in lume semne de bucurie, rolul zambetului este de a comunica celeilalte persoane ca nu reprezentati o amenintare si ii cereti sa va accepte. Stiinta a dovedit ca reactiile celorlalti fata de noi vor fi cu atat mai pozitive, cu cat vom zambi mai mult.

De exemplu, zambetul intr-un moment potrivit cum ar fi inceputul unei negocieri cand oamenii se analizeaza unii pe altii, produce un efect pozitiv asupra ambelor parti si poate duce la rezultate mai bune.

Pentru aceasta, sa incepem cu identificarea semnalelor zambetului real. De ce? Intrucat zambetele false sunt probabil cel mai folosit truc pentru a minti.

Daca vorbim despre limbajul trupului la femei, acestea au abilitatea de a zambi fals cu foarte multa usurinta, in timp ce barbatilor le este mai greu sa faca asta, iar cand zambesc fals o fac intr-un mod destul de evident.

Cele mai importante grupe de muschi care joaca un rol esential in generarea zambetului sunt muschii orbiculari si muschii zigomatici.

INDICATORII ZAMBETULUI REAL:

In general, ceea ce controleaza oamenii cel mai bine atunci cand mint, este fata. Probabil ca te intrebi de ce? Intrucat fata se afla la cea mai mica distanta fata de creier. Cu cat distanta creste, cu atat oamenii isi pierd capacitatea de control. Tocmai de aceea, se spune ca picioarele sunt cel mai sincer indicator in limbajul nonverbal, intrucat acestea se afla la  cea mai mare distanta fata de creier.

Indicatorii zambetului real sunt:

De remarcat:

  • Muschii oribiculari fac posibila ingustarea ochilor;
  • Ridurile pot sa apara si la zambetele false iar obrajii se pot ridica;
  • Colturile gurii sunt trase in sus de catre muschii zigomatici, in caz contrar sunt trase orizontal sau in jos;
  • Muschii fetei si ai gurii se contracta.

In general in limbajul corpului, simetria este un indicator care joaca un rol important. Intr-un zambet real, ambele emisfere cerebrale instruiesc fiecare parte a fetei sa actioneze simetric. Daca zambetul este fals, poate sa apara asimetrie intre partea stanga si partea dreapta a fetei.

Nu inseamna ca la un zambet real vei putea observa toate aceste microexpresii. In general se pot observa majoritatea, insa semnalele devin cu atat mai clare si mai usor de citit, cu cat intensitatea emotiei zambetului este mai puternica.

De retinut:

  • Ambele emisfere (DR – Dreapta / ST – Stanga), instruiesc fiecare parte a fetei sa actioneze simetric.
  • Emotiile faciale false sunt mai pronuntate in partea stanga.
  • Zambetele sincere sunt produse in partea inconstienta a creierului, ceea ce inseamna ca sunt automate.
  • Zambetele false sunt produse in partea constienta a creierului, ceea ce inseamna ca sunt mecanice, sunt fortate.

Efectele produse de zambetul real:

  • Zambetul real influenteaza atat imaginea si atitudinea pe care o transmiti in jurul tau cat si starea psihica .
  • Creste nivelul oxigenului din sange;
  • Ajuta la vindecare mai rapida a organismului daca persoana este bolnava;
  • Un singur minut de ras sanatos echivaleaza cu aproximativ 45 minute de relaxare (sustine neurologul Henry Rubenstein);
  • Rasul te ajuta sa produci endorfine in corp,  acestea iti dau senzatia de bine, ajutand la inlaturarea stresului si la vindecare. Este demonstrat stiintific ca endorfinele intaresc sistemul imunitar.
  • Zambetul este contagios: daca zambesti cuiva, de cele mai multe ori acea persoana va intoarce zambetul, chiar daca amandoi zambiti fals.

DE CE BUZELE ITI TRADEAZA STAREA?

In limbajul trupului, semnalele buzelor reprezinta unul dintre cele mai evidente semne care tradeaza starea emotionala a persoanei. In plus, semnalele buzelor sunt evidente chiar si pentru o persoana fara experienta in comunicarea nonverbala. Adevarul este ca nu trebuie sa fii un expert pentru a citi semnalele buzelor, intrucat sunt mult prea evidente. Cand persoana se afla sub stres, sub presiune, buzele se subtiaza. Cu cat stresul este mai mare, cu atat se subtiaza mai mult. Cand buzele dispar complet, atunci stresul emotional este major.

In situatii cu adevarat grave, cand impactul emotional este extrem de puternic, colturile buzelor sunt coborate. Acesta este o reactie la nivel subconstient, deci nu poate fi controlata, nu poate fi simulata. De ce crezi ca obisnuim sa ne muscam buzele in conditii de stres? De ce apare acest gest in limbajul trupului? Motivul este simplu: muscarea buzelor reprezinta un mecanism de calmare la nivel subconstient.

Ce este un mecanism de calmare? Mecanismul de calmare este un comportament care te relaxeaza, te calmeaza. Este o ajustare comportamentala pentru miscsorarea gradului de disconfort generat de emotie. De aceea, cand oamenii simt o stare care le creeaza disconfort emotional, acestia isi aplica mecanisme de calmare, care sunt usor de remarcat de catre un observator atent.

In continuare am sa-ti spun care sunt cele mai intalnite si usor de observat mecanisme de calmare:

  • se joaca cu suvitele de par;
  • atingerea gatului;
  • frecatul palmelor;
  • se joaca cu diverse obiecte (pix,bijuterii);
  • muscatul buzelor;
  • lingerea buzelor;
  • orice comportament repetitiv.

A nu se face confuzie cu limbajul trupului seductie. Am mai spus, intotdeauna se citesc grupuri de semnale nonverbale, niciodata un singur semnal. Iata ceva care cred ca o sa iti placa legat de limbajul trupului: varful limbii prins intre dinti. Care crezi ca este semnificatia?

Daca varful limbii este prins intre dinti, exista doua variante posibile:

  • fie stiu ceva si nu vreau sa spun;
  • fie am facut ceva si nu m-au prins.

LIMBAJUL MAINILOR – ANALIZA STRANGERILOR DE MANA.

Vom analiza in continuare care sunt cele mai intalnite strangeri de mana. Ne vom ocupa doar de cele pe care le intalnesti in mod frecvent.

Raportul de dominare: persoana care foloseste aceasta forma de salut, fii sigur ca mental se considera superiora tie. Este ca si cum ti-ar transmite: aici eu detin controlul, iar tu mi te supui. Limbajul nonverbal va fi unul de dominare, de superioritate, uneori chiar dus spre aroganta.

Raportul de servilism: persoana care foloseste aceasta forma de salut, mental se considera inferioara si vrea sa-ti transmita asta prin limbajul mainilor (servilism) dar si prin limbajul trupului.

Raportul de egalitate: persoana care foloseste aceasta forma de salut, mental vrea sa fie pe pozitie de egalitate cu tine, nu incearca sa te domine;

CUM AFLI DACA INTERLOCUTORUL ARE EMOTII PUTERNICE IN MAI PUTIN DE 5 SECUNDE?

Foarte simplu, ii intinzi mana si il saluti, iar in acest timp ii poti analiza temperatura palmei.

Cu cat emotiile sunt mai puternice, cu atat mana va fi mai rece si mai umeda.

Iata doar cateva exemple cand poti testa asta:

  • la interviu (daca tu esti intervievatorul);
  • cand te sperie cineva;
  • cand iti este frica de ceva;
  • cand ai o intalnire romantica si traiesti emotii intense.

Probabil te intrebi, care este explicatia pentru care palma devine rece si eventual umeda? Raspunsul are o justificare stiintifica: cand ai emotii puternice, sangele este trimis cu putere din celulele aflate in stratul extern al pielii mainilor numit dern, catre picioare. Si se intampla acest lucru intrucat la nivel subconstient, picioarele sunt responsabile cu fuga.

Gandeste-te la o situatie in care cineva te-a speriat foarte tare. Cum ai reactionat? Fara sa faci nicio evaluare constienta te-ai ferit sau ai luat-o la fuga (in functie de caz) pentru a te indeparta de pericol. Tendinta automata si subconstienta este de a o lua la fuga.

Motivul: creierul vrea sa te indepartezi de pericol si sa te mentina in zona de siguranta.

Dupa ce te-ai indepartat de pericol, probabil ca erai alb la fata, inima iti batea cu putere, iar picioarele parca iti luau foc. De ce? Intrucat celulele din stratul extern al pielii au ramas fara sange, iar inima a pompat cu putere sangele catre picioare. Cand sangele este pompat care picioare, rezultatul este ca temperatura palmelor scade, acestea incep sa transpire devenind reci si umede.

Cum tradeaza picioarele ceea ce vrea creierul?

Este bine de stiut ca picioarele sunt cele care transmit semnale de intentie. De exemplu, daca vorbesti cu cineva la birou, iar piciorul drept este orientat in alta directie (in general spre usa), de fapt persoana respectiva vrea sa plece cat mai repede. Iata un alt exemplu: daca iti place de o persoana, directia picioarelor tale se va indrepta in mod automat catre acea persoana.

Directia picioarelor indica de fapt directia a ceea ce gandesti sau a ceea ce iti doresti. Picioarele transmit exterior semnale de intentie. (vezi exemplul in imaginea de mai jos – partea dreapta).

In imaginea de mai jos, putem observa cum barbatul care statea cu picioarele departate, strangandu-si cravata cu o mana si cu cealalta solnita, nu si-a dat seama ca femeia isi impletise picioarele si erau indreptate spre cea mai apropiata iesire. (vezi exemplul in imaginea de mai jos – partea stanga).

6. Carti limbajul trupului – Recomandari.

  • Emotii date pe fata – Paul Ekman;
  • Cartea gesturilor – Joseph si Caroline Messinger;
  • Limbajul Trupului – Allan Pease si Barbara Pease;
  • Secretele comunicarii nonverbale – Joe Navarro;
  • Spy the Lie – Philip Houston;
  • Dictionar ilustrat al gesturilor – Joseph Messinger;
  • Cartea Gesturilor – Petter Collet.

Programarea-succesului.ro

Total Page Visits: 3904 - Today Page Visits: 2

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

three × 3 =

Utilizăm cookie-uri pentru a vă oferi cea mai bună experiență posibilă pe site-ul nostru. Continuând să utilizați acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor.
Accept
Reject