Valorile personale
Ce sunt valorile personale?
Valorile personale reprezintă standarde definite de fiecare dintre noi și care ne influențează adesea comportamentul, atitudinea, cât și deciziile pe care le luăm pe parcursul vieții.
Valorile, ca bază a caracterului, ne fac să fim unici și autentici. Modul în care ne definim valorile personale este diferit de la o persoană la alta însă cea mai importantă caracteristică este relevanța.
Ele sunt definite în mod propriu și fiecare dintre noi trăiește conform lor. Acest proces de definire si redefinire este unul continuu si este influentat de mediul extern.
În trecut nu s-a acordat prea multă atenție valorilor, dar la începutul anilor 1990 cercetătorii au decis să le studieze mai mult pentru a le înțelege. Unii dintre ei au facut liste de sute de valori care mai de care mai interesante (totul la nivel teoretic), dar au fost și câțiva care au dorit să afle cum funcționează (în practică) pentru fiecare persoană, pentru a putea crea instrumente care sa ne ajute sa ni le identificam mai ușor.
Stiai ca exista o stiinta care se ocupa cu studiul valorilor?
Aceasta se numeste Axiologie si conform DEX aceasta inseamna “Disciplină filozofică având drept obiectiv studiul valorilor (morale)”.
Valorile personale sunt acel filtru intern prin care tindem sa facem alegerile in viata, sunt acele standarde interne care ne influenteaza atat atitudinea cat si comportamentul. Standarde cu care ne nastem sau pe care le definim si conturam in timp. Ele reprezinta codul nostru intern.
Ele sunt cele care ne influenteaza in cea mai mare parte deciziile de viata.
Este acea energie interna pe care o resimtim atunci cand sunt onorate si acele stari de frustrare cand ne sunt incalcate.
Așadar, valorile nu sunt neapărat ceva ce îți place, este ceea ce este important pentru tine.
Criteriile mult apreciate sunt cele mai importante valori. Sunt cele ce ne pun în mișcare chiar dacă sunt de atracție sau de respingere (vezi exemplul de mai sus cu persoana căreia îi displăcea munca de birou).
Acestea sunt lucruri pentru care suntem dispuși să ne extindem resursele, și ne spun în esență cum să judecăm ce am făcut, un anume comportament sau ceva. Ne spun cum să judecăm bun sau prost, sau prost, potrivirea sau nepotrivirea, răul și binele. Sunt lucrurile pentru care găsim resurse.
Sursa valorilor
Valorile au un conținut specific și se formează ca o reacție naturală începută din frageda copilărie, pe care o manifestăm legat de lucruri și evenimente, prin comportamentele de atracție sau respingere, față de acestea.
Valorile provin din:
• Interacțiunile Familiale sau cu Prietenii
• Procesul de Educație și Dezvoltare Personală
• Legăturile noastre Sociale Ocazionale
• Regulamente și Standarde Organizaționale
• Autoritatea aleasă de noi a fi Corectă
• Aspecte de Etică și cele Culturale
• Masmedia, Filmele, TV, Beletristica
• Zona geografică și economie
Asadar, unele valori le ai din copilărie:
Incă din fragedă copilărie, în funcţie de educaţia primită, ai acceptat şi respectat diferite valori precum: politeţea, respectul, ascultarea, sinceritatea, cinstea, credinţa, cultura, curiozitatea, disciplină, educaţie şi multe altele. Multe dintre aceste valori au rămas în fiinţa ta şi continui să ţii cont de ele atunci când alegi să faci diferite acţiuni.
Alte valori se schimbă în timp
Pe perioada adolescenţei şi perioada de intrare în rândul adulţilor mulţi dintre oameni și-au schimbat o parte dintre valorile personale. De exemplu, în locul ascultării de părinţi au pus ca valoare independenţa şi alegerea propriilor obiective. Nu mai accepţi să ţi se spună ce ai de făcut.
Sau, pe măsură ce ai înaintat în rândul adulţilor, ai început să ai valori precum, familia, banii, sănătatea, cariera, ajutorarea altora etc.
Cum afli ce este cel mai important pentru tine?
Cum îți dai seama dacă ai anumite valori sau altele? De unde știi că valorile pe care ți le-ai ales mai sunt de actualitate?
S-ar putea să fii tentat să spui că valorile tale sunt lucrurile la care ții cel mai mult. Sau, ai putea să spui că valorile tale sunt ce dorești să obții. Oare nu cumva confunzi scopul cu valorile?
Ce-i drept scopul și valorile sunt legate între ele și se influențează reciproc. Și e recomandat să aibă ambele aceeași direcție.
Totuși, o modalitate foarte simplă, care m-a ajutat în această perioadă a fost cartea „Schimbă-ți viața în 7 zile” de Paul McKenna. Este o carte extraordinară, pe care personal n-o pot citi în 7 zile, pentru că este plină de exerciții menite să-ți transforme existența.
În această carte am găsit patru întrebări al căror răspuns te va ajuat și pe tine. Te îndemn să iei o foaie de hârtie și să răspunzi pe îndelete la aceste întrebări, căci în ceea ce scrii, se află răspunsul la întrebarea din titlul articolului. Dacă ai accesat acest articol, presupun că te interesează să afli răspunsul, iar adevăratul răspuns se află doar în TINE. Te invit să faci exercițiul și apoi poți să treci mai departe. Cum îți afli valorile personale?
- ”Închipuie-ți că te afli la sfârșitul vieții tale. Care sunt cele mai importante trei lecții pe care le-ai învățat și de ce sunt atât de semnificative?
- Gândește-te la o persoană pe care o respecți profund. Descrie trei calități pe care le admiri cel mai mult la această persoană.
- Cine ești tu la apogeul existenței tale?
- Ce inscripție ți-ai dori să vezi pe piatra ta de mormânt, una care să te descrie exact așa cum ai fost cu adevărat în viață?”
După ce ai răspuns la aceste întrebări faci o listă cu cele mai importante aspecte pe care le-ai scos la iveală. Acelea sunt valorile tale.
Valorile tale trebuie să fie conforme cu scopurile tale
Un vorbitor din Malaezia, Simon Thomson, spunea la un seminar: „Dacă valorile mele sunt adevărul, corectitudinea şi să-i tratez corect pe oameni şi scopul meu este să candidez la preşedinţie m-am rupt în două direcţii total diferite.”
Dacă tu crezi că valoarea ta este sănătatea, dar:
- mănânci junk-food;
- nu faci mişcare;
- nu consumi fructe şi legume;
- faci abuz de mâncare, dulciuri, cafea sau ciocolată, sau ţigări;
- nu te odihneşti suficient;
- nu-ţi faci regulat controale de sănătate;
- ţii diete drastice după cum auzi de ele;
- ai un regim alimentar total nesănătos;
- toate la un loc.
Atunci, ori sănătatea nu este valoarea ta acum, ori, ar fi cazul să-ţi schimbi nişte obiceiuri, pentru ca scopurile tale să fie conforme cu valorile tale. Atât timp cât sănătatea e doar pe lista de valori, dar acţiunile şi scopurile tale se îndreaptă în direcţii diferite, te simţi vinovat pentru încălcarea valorii tale.
După ce afli care sunt valorile tale personale, începi să acționezi conform lor. Faci totul în funcție de ceea ce simți, nu după cum te sfătuiește vecinul, prietenul sau colegul.
Dacă acționezi doar după sfaturile celor din jur, dar inima ta nu vrea asta, ești rupt în două. Pe de o parte, ai dori să-i mulțumești pe cei care ți-au dat sfaturile. Pe de altă parte, simți că ceva lipsește și nu te simți pe deplin împăcat că faci ce trebuie. Ce se întâmplă dacă primești sfaturi contradictorii de la cei din jur? Pe care le vei urma? Îți recomand să le urmezi doar pe cele care oferă sens vieții tale. Dacă faci acele lucruri care sunt importante pentru tine vei fi fericit și împlinit.
fanautodidact.ro