Fascinanta lume a stereogramelor
Ce este o stereograma?
STEREOGRAMA, s. f. este un grup de două fotografii ale aceluiași obiect care, privite la un stereoscop, permit obținerea imaginii în spațiu 3d a obiectului. Din fr. stéréogramme(http://dexonline.ro/definitie/stereogram%C4%83/paradigma).
Asadar stereogramele (stereograms) sunt o pereche de imagini, care, vizualizate corespunzator produc impresia unei imagini 3D. Luand o pereche de fotografii cu un foarte mic unghi deviaţie între ele şi apoi vizualizand fiecare imagine cu un ochi se poate realiza o astfel de stereogramă.
Pe scurt, stereogramele sunt iluzii optice create din două imagini bidimensionale suprapuse după un anumit algoritm pe care dacă le privești într-un anumit mod (defocusat) se creează o imagine 3D.
Dar cum vede creierul obiectele 3D?
Deși trăim într-o lume tridimensională, informațiile vizuale apar pe retină bidimensionale. Cercetătorii de la Universitatea de Stat din Ohio au realizat un studiu în care au arătat pentru prima dată cum anumite zone cerebrale reprezintă localizarea unui obiect în adâncime.
Participanții au privit prin ochelari 3D un ecran în mijlocul căruia se afla un punct, pe care au fost rugați să se concentreze. În timp ce priveau, diferite obiecte apăreau pe ecran:
- de sus, de jos, din dreapta sau din stânga (dimensiuni orizontale sau verticale);
- în fața sau în spatele punctului (la adâncimi diferite față de punct).
În acest timp activitatea cerebrală le era monitorizată prin rezonanța magnetică funcțională.
S-a observat că în primă fază, când imaginile ajung la creierul vizual, creierul codează localizarea bidimensională, dar pe măsură ce procesarea informațiilor continuă, sunt prelucrate și informațiile despre adâncime.
Se pare că deși există unii neuroni individuali care au informații despre adâncime, aceștia nu se organizează într-un fel de „hartă” sau tipar pentru percepția spațială trimidimensională.
Studiile anterioare privind decodarea informațiilor spațiale bidimensionale și a modului în care creierul percepe adâncimea sugerează că informațiile despre adâncime sunt inferate în creier prin comparațiile diferențelor subtile dintre informațiile vizuale furnizate de cei doi ochi. Studiul de față este primul care a comparat simultan informațiile bidimensionale și cele tridimensionale.
Autorii consideră că acesta este un pas important în înțelegerea modului în care percepem mediul tridimensional în care trăim.
Studiul a fost publicat în jurnalul științific NeuroImage.
Cele doua emisfere cerebrale
Creierul nostru este format din doua emisfere. Avem o emisfera a creierului in partea stanga si una in partea dreapta. Pana aici, nimic neobisnuit.
Ce e interesant este ca emisferele se comporta diferit una fata de alta. Daca emisfera stanga e mai activa, atunci cand ai de rezolvat o problema de logica, de ratiune, emisfera dreapta e activa cand desenezi sau cand asculti muzica, sau cand iubesti.
Asadar, cele doua parti ale creierului nostru sunt complet distincte una de alta. Chiar fizic, ele comunica printr-o punte care le leaga si care permite trecerea de impulsuri nervoase dintr-o parte in cealalta, dar sunt clar doua parti separate.
Unele minti au capacitatea sa le faca sa functioneze in paralel. Asta pentru ca in general ba functioneaza partea stanga (preponderent), ba partea dreapta. Dar extrem de rar le facem sa functioneze impreuna.
Cum sa iti dai seama daca functioneaza impreuna emisferele
S-a constatat din discutii cu persoane care au exersat pentru perioade diferite metode de control al emisferelor cerebrale ca emisfera stanga este predominanta in functionare. Cea dreapta probabil ca a functionat in trecut.
Am fost toti mai artisti in trecut, dar provocarile civilizatiei au facut sa avem nevoie din ce in ce mai mult de calitatile rationale ale emisferei stangi si, astfel, incet-incet, cea dreapta si-a diminuat influenta.
Ce poti sa simti in plus daca activezi ambele emisfere? O sa iti raspunzi singur daca iti amintesti de intuitiile pe care le-ai avut de-a lungul vietii. Gandeste-te la un moment in care o intuitie ti-a adus raspunsul la o problema cu care te confruntai.
Intuitia e ca un fulger de informatie care iti cade pe cap. Brusc stii! Nu ai niciun dubiu. Acum iti este asa de clar! Ba chiar te intrebi cum de nu ti-ai dat seama pana acum! De fapt, ce s-a intamplat?
Pentru o fractiune de secunda, ai pus in functiune ambele emisfere cerebrale la acelasi nivel de intensitate, conectate la inima. Pur si simplu, nu ai mai folosit numai ratiunea (emisfera stanga), ci ai apelat si la cealalta capacitate innascuta a creierului de a accesa direct informatia, nu de a o gandi. Aceasta capacitate este adanc ascunsa in partea dreapta a creierului.
Totusi, efectele nu se opresc aici. Daca cele doua emisfere functioneaza concomintent, reusesti sa traiesti viata prin alte canale emotionale. Te-ai gandit cam cate emotii simti in timpul vietii? Cate tipuri de emotii?
Ei bine, nu prea multe. Daca faci o lista, vei vedea ca in general o sa fie cam 20-30 de tipuri de emotii. Cele mai multe le poti enumera rapid: bucurie, frica, pace, nervozitate, mirare, furie, curaj, entuziasm, gelozie etc. Totusi iti sunt destule? E destul de bogata in emotii viata ta?
Pentru unii, nu sunt suficiente. Pur si simplu, nu vor sa creada ca avem o paleta emotionala asa de restransa. Cred ca suntem capabili sa simtim mai mult.
Oare cum se simte senzatia de trecere a timpului aici pe Terra? Oare cat de intens poate fi sa simti cum ti se restrange tot spatiul in inima? Sau cum e sa fii extrem de fericit? Ce simti, ce stari si senzatii pot fi doar in acel moment de fericire?
Specialistii au inventat metode de a diminua activitatea emisferei stangi in mod artificial. Ce credeti ca s-a intamplat? Au obtinut exact aceleasi efecte.
Persoanele supuse experimentelor au privit un ecran timp de 2 secunde. Pe ecran erau proiectate 273 de puncte. Imagineaza-ti ca majoritatea persoanelor au numarat instantaneu cele 273 de puncte. Daca se poate spune numarat. Mai degraba, au intuit numarul exact. De fapt, informatia a fost perceputa indirect.
Atunci cand privim un obiect, noi analizam prin intermediul emisferei stangi. Emisfera stanga e complet subiectiva. Trebuie sa numere si sa analizeze. Emisfera dreapta insa ne da acces la un super creier genial. Acela pur si simplu STIE. Nu are nevoie de calcule si analize. Se pare ca daca diminuam activitatea emisferei stangi, lasam cale libera de exprimare emisferei drepte. Efecte fantastice.
Cum functioneaza emisferele
Ce motive ai avea sa iti activezi emisfera dreapta? Pai, daca esti elev sau student, o sa inveti de zeci de ori mai repede si mai usor. Tot ce ieri iti parea o munca, acum iti va parea un joc. Daca esti artist, vei avea permanent inspiratie. Daca esti manager, vei avea permanent ideile bune cu 5 minute inaintea celorlalti.
Eu am incercat mai multe metode de echilibrare a emisferelor cerebrale. De exemplu, o metoda consta in folosirea unui program de computer si niste casti. Puneam castile la urechi si programul genera sunete cu o anumita frecventa. Frecventele se refera la numarul de sunete emise de aparat in fiecare secunda.
Cum functioneaza? In fiecare moment in care stam cu ochii deschisi, spre creier circula impulsuri nervoase cu o frecventa de cca. 13-100 Hz. Asta inseamna ca frecventa acestor impulsuri este de aproximativ 13-100 pe secunda. Daca inchidem insa ochii, cantitatea de informatii care merge spre creier scade. Scazand cantitatea de informatii, scade si numarul acelor impulsuri ce merg spre creier. Astfel ca, incet-incet, numarul acelor impulsuri scade. La un moment dat, numarul scade sub 13 pe secunda.
In acel moment, emisferele cerebrale sunt perfect in echilibru. Este exact acel moment pe care il surprinzi intre starea de veghe si starea de somn, cand nici nu esti trezit, nici adormit.
Daca iti amintesti, este o stare de liniste si de relaxare foarte intensa. Din pacate, din cauza stresului, a TV-ului, a oboselii, trecem prea repede peste aceasta stare. Te provoc sa ti-o amintesti din copilarie, cand erai aproape adormit, dar ziceai ca nu iti e somn si ca mai vrei sa stai cu cei mari.
Ca observatie in plus, iti spun ca cercetatorii au numit frecventele de 13-100 hz , (adica starea de veghe) – stare beta, iar frecventele intre 8-13 – stare afla. Daca frecventele cerebrale scad si mai mult (sub alfa), atunci intram in somn. Atunci frecventele oscileaza intre 4-8 impulsuri pe secunda. Sub aceasta frecventa, avem de-a face cu somnul profund fara vise. Sau cu meditatie avansata.
Ca tot am atins subiectul, meditatia incepatorilor tinde catre starea alfa, dar pe masura ce avansezi, ajungi sa intri in starea theta 4-8, delta (1-4).
Oricum, starea alfa iti este un reper foarte bun daca il atingi. Esti atunci in contact direct cu eul tau, simti ca intri cu totul in alta realitate. Lumea o sa o percepi asa cum este ea, nu prin filtrele pe care le-ai invatat de la societate.
Pur si simplu, ti se amplifica toate simturile, inteligenta ti se transforma, vointa uita de conditionari de tipul „eu nu pot” si ai o capacitate uriasa de a te transforma. Din punct de vedere emotional, te simti complet linistit si implinit. Experimenteaza singur si vei vedea!
Asa cum spuneam, a activa starea alfa e un pas important in echilibrarea emisferelor cerebrale iar acum vreau sa iti propun o metoda simpla si eficienta pentru a obtine echilibrarea emisferelor.
Este vorba despre stereograma.
Stereograma reprezinta o imagine tridimensionala, tiparita pe hartie obisnuita, vizibila, fara a necesita utilizarea unor ochelari speciali.
În 1959 dr. Bela Julesz a studiat vederea stereoscopică cu ajutorul unor imagini bidimensionale care nu aveau o legatură propriu-zisă cu stereogramele de astăzi. Erau imagini compuse din puncte care sugerează vag stereogramele.
În 1979 Christopher Tyler a descoperit un truc prin care facea posibilă folosirea unei singure imagini pentru ambii ochi şi astfel ne-am apropiat mai mult de stereograme asa cum le ştim astăzi.
Ceea ce este uimitor este ca efectul 3D poate fi produs atunci cand, privind cu ambii ochi o singură imagine, îi defocalizăm un pic. Astfel de stereograme se numesc „stereograme cu puncte aleatoare”. Alte tipuri de stereograme includ anaglife şi autostereograme.
Modalitatea / tehnica de a le vedea este urmatoarea: privim către centrul imaginii fără a o fixa cu privirea; privim prin imagine încercând să ne relaxăm privirea;priviti tot timpul inainte, intr-un punct fix, aflat in spatele imaginii; imaginea se formează după un timp asta şi în funcţie de distanta optimă la care trebuie să privească fiecare; rezultate mai bune se obţin atunci când apropiem faţa de ecran şi ne depărtăm foarte uşor.
Ideea e să focalizezi privirea în asa fel încat fiecare 2 elemente ce se repetă, să le vezi ca una. Poţi face asta focalizand undeva în departare (să privesti dincolo de imagine / monitor), ori undeva într-un punct între ochi şi imagine. Funcţionează pe acelaşi principiu ca şi imaginile pe care le vezi cu ochelari 3d (rosu-albastru sau cei cu cristale lichide).
Cand ati focalizat cum trebuie imaginea devine foarte clară (o claritate ca de oglindă), se separă planul îndepartat de imaginea tridimensională propriu-zisă, care parcă „iese” din poza.
Exista trei feluri de a “descifra” stereogramele:
– Tehnica privirii încrucişate: încrucişarea privirii astfel încat liniile de vedere ale celor doi ochi să se încruciseze înaintea planului desenului.
( Incruciseaza-ti privirea pana cand imaginea se tripleaza, apoi usor, revino la doua imagini si seteaza-ti privirea inaintea imaginii bidimensionale. Este nevoie de doar 20-30 de secunde pana cand obiectul din interior incepe sa se distinga.)
– Tehnica privirii paralele: crearea a doua linii de vedere paralele (una pentru fiecare ochi), ca şi cum am privi un obiect foarte îndepartat.
– Tehnica vederii interne: focalizarea privirii “prin” şi “în spatele” imaginii. Imaginea devine mai întai neclară, apoi începe să se formeze cea tridimensionala.
(Aici totul pare mai simplu, desi este nevoie de mai multa concentrare. Ne fixam privirea undeva in spatele imaginii, ca atunci cand un cunoscut vorbeste, iar noi nu suntem atenti la ceea ce spune. Atunci avem tendinta de a ne uita prin el. Aceasta este tehnica prin care vezi dincolo de imaginea bidimensionala, unde se afla obiectul ascuns 3D)
http://fractalenlightenment.com/84/chill-out/stereograms-trick-your-eyes
Sau in alt mod de a explica:
1. Tehnica vederii “prin”. Adica sa privesti prin imagine in spatele ei cam cu 15 cm
2. Tehnica privirii incrucisate. Privesti ca si cum ai avea un obiect de privit in fata hartiei aflat la o distanta de 15 cm in fata
3. Tehnica privirii paralele. Daca iti coordonezi privirea sa observi in gol cu ochii privind paralel atunci poti observa sterogramele.
Uite un exemplu sa poti exemplifica tehnicile
Dacă ar fi să reluam pas cu pas tehnica cea mai populara, iată ce ai de făcut:
- Găsește o imagine cu o stereogramă printata alb negru sau color, sau afisata pe un ecran color de calculator sau tableta.
- Imaginea trebuie sa acopere campul tau vizual.
- Ochii tai trebuie sa priveasca in gol ca si cand te ai uita prin foaie la o distanta cat mai mare in spate.
- Ține ochii atintiti in spate asupra centrului imaginii si nu căuta cu privirea să vezi ceva. Relaxează-te.
- Imaginea ti se va dezvalui cand relaxezi ochii si sa privesti din spatele paginii.
Ai reușit?
Pont: exersati singuri la vreo 50 de centimetrii de monitor, tineti un deget între monitor şi ochi, la mijloc şi jucati-vă cu privirea, uitati-vă la deget, dupa aceeia la un punct langă deget, dar pe monitor… Este preferabil să fie foarte aproape punctul fixat ca să puteti observa schimbarea, ca atunci cand vă uitati la un anumit punct pe monitor vedeti degetul dublu. Acelasi principiu îl folositi si aici, doar că „degetul” este monitorul, priviţi mai departe şi ar trebui să vă apară obiectul 3D.
Fie pe ecranul calculatorului, fie pe foaie, ca să vezi o stereogramă trebuie să îți golesti mintea si sa fii deschis.
În plus, priveste în asa fel incat sa privesti in spatele imaginii cu vreo 15 cm. Foaia sau ecranul trebuie sa fie la o distanta de ochi de 30 cm.
Cauta sa nu focalizeze punctele de pe imagine ci priveste prin ea cu vreo 15 cm in spatele ei. In momentul in care incetezi sa cauti imaginea si sa te relaxezi imaginea 3D incepe sa apara .
Beneficiile antrenarii mintii cu stereograme.
Tocmai ai descoperit o noua dimensiune a ta. Mintea este atat de puternica incat dacă o educi si o antrenezi, ea te poate duce pe culmi la care poate acum nu indraznesti sa te gandesti.
Vrei să înveți cum să-ți antrenezi mintea zilnic?
Nu este nevoie de mai mult de 15 minute de exercițiu ca să ajungi la performanțe nebănuite. Vrei să afli cum? Vino la cursul de citire rapidă sau contactează-mă!
Mintea ta este incredibila doar ca are nevoie de o pornire. Fa-o!
În viața de zi cu zi experimentăm tot felul de iluzii optice. Spre exemplu: modul în care creierul nostru interpretează imaginea cerului înstelat vs. realitatea cerului înstelat sau cum percepem unele stele ca fiind foarte aproape de lună, dar ele, de fapt, sunt separate de ani lumină.
Inclusiv atunci când citim experimentăm o iluzie optică. Spun asta pentru că după ce ai parcurs un text care îți descrie un proces, un decor, anumite trăsături fizice, ești convins că ai o imagine completă, însă în realitate te concentrezi numai asupra unor detalii sau aspecte. Restul este completat de imaginație, memorie sau percepția fiecăruia. Cu siguranță ai citit o carte la un moment dat care ți-a stârnit interesul și erai sigur că ai reținut foarte multe detalii, iar după ceva timp, când ai revenit la același material, ai văzut informații pe care prima dată nu le-ai observat. Acest lucru se întâmplă deoarece ne concentrăm doar pe ceea ce considerăm important sau relevant la momentul respectiv. Percepem foarte puțin din ce avem în raza atenției la un moment dat. Nimic nu poate fi perceput fără atenție.
Cercetătorii care au studiat efectele stereogramelor asupra minții umane au constatat că în timpul realizării convergenței oculare, creierul intră într-o stare de relaxare, începând să emită unde alfa. Starea alfa este cea în care se învață cel mai eficient deoarece în această stare se produce și echilibrarea emisferelor cerebrale. În funcție de ce activități întreprindem în viața de zi cu zi, una dintre emisfere este folosită în mod predominant.
Alte beneficii ale utilizării stereogramelor pe termen lung au legătură cu creșterea puterii de concentrare și memorare, generarea la nivel mental a unui mediu pozitiv pentru învățare, creșterea încrederii în sine prin activarea sentimentului de reușită.
Mintea incepe sa vada si sa lucreze cu o dimensiune pe care altfel nici nu o percepi.
Cand iti dai voie, o sa gasesti lucruri de o claritate uimitoare și ai să patrunzi in spatii pe care doar mintea le poate percepe. Culmea, nu ai nevoie de ochelari speciali, așa cum ai putea crede.
Imagini pe care poți să exersezi, aici .