Antrenarea Mintii,  Dezvoltare Personala,  Relatii interumane

Răbdarea

Definiția răbdării conform dicționarului  Cambridge: capacitatea de a aștepta sau de a continua să faci ceva în ciuda dificultăților sau de a suferi fără a te plânge sau a deveni nervos.

Conform site-ului Wikipedia, răbdarea (sau îngăduința) este capacitatea de a îndura circumstanțe dificile. Răbdarea poate implica perseverență în fața întârzierii; toleranța provocării fără a răspunde cu lipsă de respect/mânie sau îngăduință atunci când se află sub tensiune, mai ales atunci când se confruntă cu dificultăți pe termen mai lung, sau a fi capabil să aștepte o perioadă lungă de timp fără a se irita sau plictisi. De asemenea, este folosit pentru a se referi la trăsătura de caracter de a fi statornic. Antonimele includ grăbirea și impetuozitatea.

Am descoperit prima dată importanța răbdării în viață, când eram copil, când tot ce îmi doream era ca fructele din zarzarul din coltul casei noastre să crească. Zarzărele gustoase și coapte vin la cei care așteaptă să crească. A mânca unele care nu sunt destul de coapte, pur și simplu nu era același lucru. Erau acre, erau bune,  dar nu erau totuși la fel ca atunci când erau coapte.  Am învățat de copil că a avea răbdare dă roade.

Dar încercarea de a deveni o persoană mai răbdătoare este o muncă grea. De fapt, poate, uneori fi foarte frustrant să cultivi răbdarea.

Dar efortul merită. Când exersezi răbdarea, vei culege o mulțime de beneficii. Haide să aflăm mai multe despre importanța răbdării în viață, cum este dezvoltată, impactul răbdării în relațiile tale și multe altele.

Care este sensul răbdării?

Orice conversație despre ce este răbdarea și importanța ei va tinde să menționeze că răbdarea este o virtute. Dar este mult mai mult. Răbdarea este capacitatea ta de a aștepta fără a te enerva sau supăra. Este atunci când îți exerciți autocontrolul, mai degrabă decât să te superi și să te plângi.

Ai răbdare atunci când respiri adânc și cauți pacea interioară după ce lucrurile nu merg așa cum ai sperat. Exersarea răbdării ține de modul în care acționezi. Implica interiorizarea emoțiilor și interpretarea situației în care te afli. Când ai răbdare, te vei opri și îți  vei lua un moment pentru a privi în jur în timp ce te gândești la imaginea de ansamblu. Adică nu te vei gândi doar la acțiunile tale în momentul prezent, ci și la ce vor însemna ele pe viitor. Răbdarea aruncă, de asemenea, satisfacția instantanee pe fereastră. Ai posibilitatea de a face lucruri care te vor ușura pe termen scurt. Sau poți alege să eviți deciziile pripite și să iei hotărâri cu beneficii pe termen lung. Poate că necesită mai multă muncă, dar răbdarea dă roade, chiar dacă se simte dificil în acest moment.

Este mult de exersat să fii atent la emoțiile, comportamentul și împrejurimile tale. Acolo poate ajuta meditația.  Învață cum să exersezi autocontrolul și răbdarea, ținând cont și de Sinele tău.

De ce este atât de importantă răbdarea în viață?

Importanta răbdarii în viață este cu mult mai mult decât a fi drăguț cu ceilalți. Vă aduce beneficii relațiilor cu ceilalți și ajută aceste relații să rămână sănătoase pe o perioadă lungă de timp. A fi o persoană răbdătoare te învață și să-ți reglezi emoțiile, astfel încât starea ta de bine să rămână puternică.

A fi nerăbdător provoacă stres, iar stresul cronic are efecte dăunătoare asupra bunăstării fizice. Sănătatea ta fizică și psihică crește atunci când exersezi răbdarea. Este posibil să descoperi că vei avea mai puține dureri de cap, erupții de acnee și ulcere.

Oamenii pot experimenta, de asemenea, mai puține emoții negative. Asta pentru că, cu răbdare, ești mai bine pregătit să faci față momentelor stresante și provocatoare din viață. Acest lucru te ajută la sănătatea mintală și bunăstarea generală. Răbdarea te poate ajuta să te recuperezi după epuizare. În loc să lucrezi până la extrem, răbdarea îți amintește să încetinești și să-ți prioritizezi propria bunăstare.

Se poate dezvolta răbdarea?

Dacă doar crezi că ești o persoană nerăbdătoare în acest moment, nu ești. Cu dăruire și eforturi susținute, toată lumea își poate dezvolta răbdarea. Poți găsi un moment de răbdare în situații stresante ținând cont de ceilalți și de propriile tale nevoi. Practicarea recunoștinței duce și la răbdare. Poți învăța să devii mai răbdător oriunde, mai ales la locul de muncă.

Pentru a fi un lider bun, trebuie să înțelegi că toată lumea contribuie cu ceva special. Uneori, un angajat este nevoie de câteva încercări pentru a-și perfecționa abilitățile spre obiectivul echipei, făcând puține greșeli. Un lider bun va reformula o eroare ca pe o oportunitate de învățare, având în același timp răbdare. Ei vor reitera importanța muncii în echipă și vor aprecia eforturile tuturor de a respecta un termen limită.

La locul de muncă, liderii de afaceri și organizațiile se confruntă cu multă incertitudine. Lucrurile nu merg întotdeauna conform planului sau cum au prezis oamenii. Când se întâmplă acest lucru, angajații trebuie să  abandoneze planul inițial și să se gândească la lucruri noi. Un sondaj a constatat că atunci când liderii demonstrează răbdare, productivitatea, creativitatea și colaborarea cresc. Când membrii echipei se află într-o atmosferă răbdătoare, pot îndeplini sarcinile cu calm și pot forma relații puternice, de colaborare. Conducerea insuflă încredere în echipă și ajută companiile să aibă succes în viitor.

Importanța răbdării în construirea unor relații puternice

Rolul răbdării în viața noastră nu este exclusiv individual. A fi răbdător te ajută, de asemenea, să dezvolți relații puternice, sănătoase și de lungă durată. Relațiile tale cu prietenii, familia și colegii de muncă prosperă atunci când exersezi răbdarea. Te poți concentra mai bine pe obiectivele și visele pe termen lung

Este important să înțelegi că răbdarea nu este tranzacțională. Când ai răbdare cu o persoană, nu te aștepta că îți va da ceva în schimb. Răbdarea înseamnă susținerea și îmbunătățirea relațiilor – nu te purta frumos cu cineva doar până când acesta îți face o favoare. Beneficiile răbdării ating multe domenii ale vieții noastre. Fie că mergi la magazin alimentar sau la muncă, poți experimenta beneficiile care însoțesc răbdarea.

Iată câteva beneficii ale răbdării de luat în considerare:

Poți lua decizii mai raționale, mai realiste / Dezvolti perseverența și rezistența / Te distrezi mai bine să înveți noi abilități / Îți permite să fii un ascultător mai bun / Îi faci pe ceilalți să se simtă confortabil / Practică bunătatea și încurajează și pe alții să facă acest lucru / Învață să trăiești o viață liniștită, nu una stresantă

Cum vă poate ajuta răbdarea să vă îndepliniți obiectivele?

Călătoria către atingerea obiectivelor tale poate dura mult timp. Obiectivele pe termen lung și obiectivele de viață tind să solicite rezistență, muncă asiduă și dăruire. Și pe parcurs, circumstanțele sau obiectivele tale se pot schimba. Poți să faci oricât de multă planificare a vieții vrei, dar uneori lucrurile se întorc la stânga când ar fi trebuit să o ia la dreapta. Atunci ai răbdare!

Te poți simți mândru când ai răbdare în fața provocărilor. Depășirea denivelărilor din drumul tău și a altor momente grele a necesitat efort susținut și da, răbdare. În plus, a alege să ai răbdare față de o emoție negativă mai stresată este mai bună pentru sănătatea ta fizică și mentală. Dacă scopul tău este să ai un echilibru mai sănătos între viața profesională și viața privată, nu vei începe să trăiești după asta a doua zi. Poate că ai ales să stai mai mult la serviciu sau să ai mai multe proiecte care îți scurtează vacanța. După aceea, te-ai putea simți frustrat de tine însuți pentru că nu ți-ai prioritizat obiectivul. Ai răbdare cu tine însuți! Noile rutine și schimbări necesită timp.

Flexibilitate și răbdare

Există un alt factor important care joacă în răbdare: flexibilitatea.

Flexibilitatea și răbdarea merg mână în mână. Când lucrurile nu merg așa cum trebuie, va trebui să dezvolți un nou plan. A fi flexibil ajută la asta, deoarece te poți adapta la schimbare cu ușurință și cu o atitudine pozitivă. Dacă ești răbdător, dar nu ești flexibil, s-ar putea să aștepți ca lucrurile să revină așa cum le-ai dorit inițial. Asta nu se întâmplă întotdeauna. În plus, așteptarea prea mult timp poate însemna că ratezi oportunități. Flexibilitatea îți permite să adaptezi obiectivele pentru a fi realizabile și să te conducă în continuare către succes. Flexibilitatea este, de asemenea, o caracteristică care face un bun mentor sau un lider etic. Aceștia trebuie să fie răbdători și flexibili în același timp. Ei trebuie să-și ghideze echipa prin provocări și să creeze noi planuri pentru rezolvarea situațiilor.  Iar mentorații sau angajații vor crește și se vor schimba pe măsură ce descoperă noi obiective și abilități.

Ține minte: succesul nu vine peste noapte

Lumea este în continuă schimbare, ceea ce duce la evoluția obiectivelor tale. De aceea este important să ai răbdare cu ei. Când munca ta grea este deraiată, exersează răbdarea pe măsură ce revii pe drumul cel bun. Și nu te aștepta să mergi înainte tot timpul.

Importanța răbdării în viață nu este doar pentru tine. Este pentru relații, carieră și viața personală. Nu uita niciodată că lipsa răbdării tale îi afectează pe ceilalți, deoarece le arată oamenilor că dacă tu ai avea răbdare ea ar aduce un sentiment de pace într-o lume care altfel se mișcă rapid. Uneori va trebui să-ți faci timp să te oprești și să te gândești la următoarea mișcare. Ca la șah. Nu este un lucru rău! Arată că ești suficient de răbdător pentru a ști cum să-ți cheltuiești energia și resursele în moduri benefice. Beneficiile pe care meditația le aduce oamenilor  poate avea un impact asupra vieții pentru următori ani. Descoperă cum poți cu ajutorul meditațiilor ghidate și învață pas cu pas să devii o persoană răbdătoare și flexibilă.

Aici găsiți meditația pentru răbdare. Să vă fie de folos!

Total Page Visits: 1773 - Today Page Visits: 1

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

16 + 11 =

Utilizăm cookie-uri pentru a vă oferi cea mai bună experiență posibilă pe site-ul nostru. Continuând să utilizați acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor.
Accept
Reject