Definiții ale Hipnozei

Câteva definiții utile ale hipnozei…

– Conform site-ului Wikipedia,

Hipnoza este depășirea sau evitarea factorului critic al minții conștiente și stabilirea unei gândiri selective acceptabile. O altă definiție a hipnozei este următoarea: «Hipnoza este o stare modificată a conștienței, tehnicile care permit crearea acestei stări, precum și practicile utilizate în timpul acestei stări.» Aplicațiile ei sunt destul de variate, mergând de la medicină până la automotivare sau numere de divertisment.

Contrar părerii însușite de o mare parte a publicului larg, hipnoza nu face parte din științele oculte, ci folosește mecanisme fiziologice și psihologice a căror structuri rămân subiect de controversă.

Hipnoza poate fi văzută ca „o stare de veghe de conștientizare, sau de conștiință, în care atenția unei persoane este detașată de mediul său imediat și este absorbită de experiențe interioare, cum ar fi sentimente, cogniție și imagini”. Inducerea hipnotică implică concentrarea atenției și implicarea imaginativă până la punctul în care ceea ce este imaginat se simte real. Prin utilizarea și acceptarea sugestiilor, clinicianul și pacientul construiesc o realitate hipnotică.

Stările de „transă” de zi cu zi fac parte din experiența noastră umană comună, cum ar fi pierderea într-o carte bună, conducerea pe o porțiune familiară de drum fără o reamintire conștientă, atunci când meditați, sau când întreprindeți o activitate monotonă sau creativă.

Hipnoza ar putea fi considerată și ca o stare meditativă, în care poți învăța să o accesezi conștient și deliberat, într-un scop terapeutic. Sugestiile sunt apoi date fie verbal, fie folosind imagini, îndreptate către rezultatul dorit. Acest lucru ar putea folosi pentru a atenua anxietatea prin accesul la calm și relaxare, pentru a ajuta la gestionarea efectelor secundare ale medicamentelor sau pentru a ajuta la ameliorarea durerii sau a altor simptome. În funcție de sugestiile date, hipnoza este de obicei o experiență relaxantă, care poate fi foarte utilă pentru un pacient tensionat sau anxios. Cu toate acestea, principala utilitate a stării hipnotice este eficiența sporită a sugestiei și accesul la legăturile minte/corp. Hipnoza poate fi folosită nu numai pentru a reduce suferința emoțională, dar poate avea și un efect direct asupra experienței durerii emoționale de către pacient.

– Conform Departamentului de Educație din Statele Unite ale Americii, hipnoza este: “Trecerea de factorul critic al mintii conștiente (abilitatea analitică și de evaluare al unei persoane) urmată de stabilirea unei gândiri selective acceptabile.”

– Marcuse (1959) subliniază faptul că hipnoza este o stare modificată a organismului produsă prin repetarea unor stimuli și în care sugestia este mai efieientă decât de obicei.

– Majoritatea specialiștilor definesc hipnoza ca o stare indusă, de regulă în mod artificial, asemănătoare cu somnul dar în același timp diferită de acesta din punct de vedere fiziologic, stare caracterizată prin sugestibilitate crescută, ca rezultat al căreia pot fi induse subiectului, mai ușor decât în stare normală, o serie de modificări senzoriale, perceptive, mnezice și motorii (după Weitzenhoffer, 1963).

– Definiția lui Gil Boyne: Hipnoza este o stare naturală având următoarele caracteristici:

a. o extraordinară calitate de relaxare mentală, psihologică și emoțională.

b. o dorință emoțională pentru a satisface comportamentul sugerat: subiectul simte că urmează instrucțiunile hipnotistului, excepție făcând cele care sunt în contradicție cu valorile clientului.

c. transa produce normalizarea sistemului nervos central.

d. creșterea sugestibilității la stimulii percepuți prin cele cinci simțuri.

e. lipsa stimulilor irelevanți externi.

By adrian-dănuț borș

Visits: 2 Visits: 359922
Utilizăm cookie-uri pentru a vă oferi cea mai bună experiență posibilă pe site-ul nostru. Continuând să utilizați acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor.
Accept
Reject