Spiritualitate autentica

Cum ne cultivăm curajul

„Lucrul cel mai curajos pe care-l putem face vreodată este să ne asumăm povestea vieții noastre și să ne iubim pe noi înșine de-a lungul acestui proces”

                                                                       Brene Brown, Darurile imperfectiunii

Curajul este o calitate care, in primul rand, ne ajuta in atingerea scopurilor. Denota echilibru, incredere in fortele proprii, dar si asumarea eventualelor esecuri.

 Ce este curajul?

Oamenii au admirat intotdeauna curajul. In orice epoca si in orice locuri, au fost apreciati si urmati cei care au indraznit.

Daca in Antichitate curajul era o virtute fundamentala ce facea referire in special la capacitatea unei persoane de a rezista unui pericol fizic, in timp, conceptul a evoluat, avand implicatii cu precadere psihice, fiind vazut ca non-conformism, ca mentinere a valorilor si principiilor individuale, chiar si atunci cand acestea difera de ale celorlalti.

Curajosii au fost promotori ai progresului, leaderi, personalitati care au insuflat si cucerit teritorii, distinctii, inimi. Cum reusesc unii sa profite de el din plin iar altii tanjesc dupa el o viata intreaga?

Curajul porneşte din optimism

Optimismul înseamnă să fii curajos. Pesimismul vine din frică. Iar frica este inamicul cel mai mare al omului! Cu toţii avem frici! Însă doar curajul ne ajută să le gestionăm corect!

În lipsa lui, devenim sclavii anxietăţii. A unor tipare comportamentale păguboase. Pe care tindem să le repetăm la infinit.

Descoperă-ți puterea interioară

A fi constient de ceea ce te inconjoara, a-ti face introspectii pentru a te cunoaste cu adevarat si a te accepta asa cum esti, sunt dovesi de curaj.

Acesta inseamna si sa stii care iti este sistemul de valori si sa-l urmezi, indiferent de opiniile celor din exterior. Cea mai mare competitie pe care viata ne-o rezerva este cea cu noi insene.

Curajul de a fi tu, de a-ti pastra autenticitatea individuala in ciuda dificultatilor, indoielilor si judecatilor, necesita incredere in sine si perseverenta. A nu-ti asculta propria voce interioara in viata, duce la riscul de a te pierde intr-o deriva spre nicaieri.

 Curajul crește îndrăznind

Majoritatea oamenilor stiu ce trebuie sa faca pentru a fi curajosi. Nenumarati autori au scris carti despre retete de crestere a stimei de sine si de dobandire a curajului in activitatile pe care oamenii le intreprind.

Important insa este ca fiecare dintre noi sa faca trecerea de la stadiul de „a sti” la cel de „a face”. Curajul, ca si succesul, se invata. Este rezultatul multor esecuri repetate, a unei vointe neinfricate si ambitii pe masura.

Un exemplu edificator in acest sens este cel al comedienilor. Cei mai multi dintre ei sunt oameni timizi insa, prin exercitiu, ei au avut curajul sa inlature sau sa mascheze aceasta realitate cu scopul de a-si contura visul si de a-si depasi conditia. Curajul este o capabilitate mentala, nu emotionala!

Dacă vrem să fim cu adevărat curajoși, avem de riscat. Nu putem alege curajul și confortul în același timp; nu poți să eviți provocările și să ajungi din prima la succes. Deoarece așa cum spune și W. Churchill „Succesul nu este final; eșecul nu este fatal. Tot ce contează este curajul de-a merge mai departe.“

 Cucerirea fricilor

Frica este un raspuns natural la diversi stimuli pe care ii percepem ca fiind negativi pentru noi insine. Iesirea din zona de confort este o modalitate excelenta de a invata curajul.

Identifica-ti propriile frici si invata sa recunosti mediul in care acestea survin si intensitatea lor. Confrunta-le direct! Incepe cu actiuni mici si mareste-ti treptat expunerea la ele.

Vorbeste despre fricile pe care le ai! Indiferent daca vorbesti despre ele cu un terapeut, membru din familie sau un prieten de incredere, prin impartasirea a ceea ce simti, vei reusi sa intelegi modalitatea in care interfereaza frica in activitatea cotidiana si cum poate fi aceasta combatuta.

 Asumă-ți riscuri

Valorifica fiecare circumstanta in care poti manifesta un act de curaj. Esecul este pretul dezvoltarii personale.

Cu cat o persoana isi asuma mai multe riscuri calculate, cu atat creste posibilitatea de a se apropia cat mai mult de obiectivul pe care si-l doreste in viata. Nivelul maxim de dezvoltare nu poate fi atins decat prin esecuri repetate. Incepe acum!

Curajul este contagios.

O viață îndrăzneață și trăită din plin, este o șansă de schimbare nu doar pentru noi, dar și pentru cei dragi nouă. Atunci când cineva vede potențialul nostru de transformare interioară, energia respectivă îi va molipsi și pe cei din jur indiferent că suntem conștienți sau nu de acest adevăr.

Astfel, dacă și tu vrei să trăiești din plin, ai obosit să-ți fie teamă, ori să fii un sclav al părerilor emise de cei din jur – îndrăznește:

  • Să respiri conștient;
  • Să vezi care sunt luminile și umbrele sufletului tău;
  • Să renunți la armura perfecțiunii;
  • Să îți îmbrățișezi vulnerabilitatea;

Și să repeți zi de zi „Sunt armonios(oasa), echilibrat(a) si magnetic(a). Am permanent in viata mea tot ceea ce am nevoie si inca si mai mult. Surprize fericite ma intampina in fiecare zi. Privesc cu iubire si detasare la ceea ce este inaintea mea. Sunt rcunoscato(are)r pentru prosperitatea de care ma bucur si pentru cunoasterea spirituala la care am acces.”

Visits: 2 Visits: 295392

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

eighteen − 16 =

Utilizăm cookie-uri pentru a vă oferi cea mai bună experiență posibilă pe site-ul nostru. Continuând să utilizați acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor.
Accept
Reject