Spiritualitate si Dezvoltare Personala

Spiritul de turmă îți conduce cumva viața?

Spiritul de turmă te conduce fără să îți dai seama. Ai nevoie de validarea altora ca să te crezi normal! Nu contează cât suferă alții. Sau cât de disfuncțional gândești.

Tu simți nevoia să fii la fel ca restul lumii. Iar această nevoie subconștientă te ține captiv în suferință. Nefericirea altora pare a fi un model obligatoriu de urmat pentru tine.  

Te temi să ieși din turmă! Asemenea unui animal sălbatic. Impresia de putere și siguranță pe care ți-o dă spiritul de turmă te liniștește. Astfel că ești în stare să faci imense sacrificii. Doar pentru a te conforma cerințelor turmei!

De unde vine spiritul de turmă?

Animalele, pentru a supraviețui, se asociază în turme. Astfel, fac față mai ușor prădătorilor. În special exemplarele slabe se simt protejate de spiritul de turmă.

Iar cele puternice conduc turma în direcția favorabilă lor. Dacă au de trecut un râu plin de crocodili, mai întâi vor profita de faptul că exemplarele slabe satură prădătorii. Abia după aceea vor trece și ei, cei puternici!

Așa că liderii turmelor beneficiază mereu de pe urma celor slabi. Însă cei slabi nu au de ales! Știu că pierderea unora dintre ei e inevitabilă. Iar numărul mare de exemplare face să le crească mult șansele de supraviețuire.

Doar indivizii puternici își pot permite să trăiască solitari! Cei slabi caută protecție întotdeauna în turmă.

Oamenii sunt la fel!

Spiritul de turmă conduce și omul. E mult mai ușor de manipulat liderul turmei, decât un mare număr de indivizi! Iar liderul, prin manipulare, minciună și agresivitate, sacrifică doar un număr mic de exemplare slabe!

Important e să-și atingă el scopurile. Mijloacele contează prea puțin! Arta e să faci turmele să te urmeze în râul plin de crocodili.

Să se teamă de tine, de puterea ta, și să te asculte necondiționat! Caz în care ai mai multă PUTERE.

Dar puterea corupe! Și interesele turmei vor fi de regulă sacrificate. Doar pentru a servi interesul unui grup restrâns de lideri. Capabil să intimideze, să manipuleze. Și să conducă turmele în direcția dorită.

Cât te costă spiritul de turmă?

Pe de o parte, primești ILUZII. Pretinsă siguranță, apreciere sau putere din partea grupului. Pe de altă parte, ți se cer unele sacrificii. Cum ar fi timpul tău, energia ta. Și mare parte din propria ta viață. Pe care le oferi necondiționat. Deoarece trăiești cu convingerea că așa TREBUIE!

Ești atât de convins de asta, încât te poți numi spălat pe creier. Nici măcar nu mai ești capabil să faci diferența dintre interesele turmei și interesul tău personal!

Iar dacă le poți deosebi, interesul turmei primează întotdeauna! Te sacrifici pentru ea. Și pentru aparența de persoană corectă, obedientă, supusă și docilă! Apoi te simți frustrat când așteptările tale nu se îndeplinesc.

Te poți elibera de spiritul de turmă?

Bineînțeles! Dar numai atunci când ai devenit conștient cât de mult rău îți poate face. Moment în care ai de acceptat că validarea altora nu are valoarea pe care tu i-o dai!

Abia atunci descoperi cât de puțin contează părerea celorlalți. Comparativ cu autonomia, responsabilitatea și starea ta de bine!

Așa că treci la treabă! Începe să trăiești! Fără a te ghida după spiritul de turmă.

psihologdanielmois.ro

Visits: 3 Visits: 397394

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

16 − ten =

Utilizăm cookie-uri pentru a vă oferi cea mai bună experiență posibilă pe site-ul nostru. Continuând să utilizați acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor.
Accept
Reject