Sănătate,  Spiritualitate si Dezvoltare Personala

Exerciții simple de eliminare a stresului

Ne confruntam pretutindeni cu micile sau marile stresuri ale vietii cotidiene: acasa, la serviciu ori in relatiile noastre personale. Cu timpul, trupul nostru ajunge sa protesteze si astfel ne apar: dureri de cap, urticarie, ticuri nervoase, tulburari digestive.

Pentru a te destresa e necesar sa iti acorzi doar cateva minute, atunci cand simti ca e necesar. De multe ori, pentru ca nu ne oprim la timp pentru o mica pauza, ajungem sa ne epuizam sau chiar sa ne imbolnavim si atunci luam fortat o pauza mai lunga, dar nu tocmai placuta.

Iata cateva tehnici simple si rapide care te ajuta sa te relaxezi rapid si sa scapi de tensiuni si stresuri.

Postura vizitiului adormit: 5 minute pentru a invinge tracul

Inaintea unui interviu, a unei intalniri romantice, a unei conferinte sau a unui discurs tinut in fata unui public numeros, poti folosi cu succes urmatorul procedeu.

In pozitie sezanda, cu trupul aplecat in fata, cu coatele sprijinite pe coapse, lasa-ti mainile sa atarne intre genunchi. In aceasta postura, cu ochii inchisi, trebuie sa te concentrezi intens la nivelul gatului, exact in zona in care se produce deglutitia. Inspira apoi profund si expira cat mai complet, inghitind in momentul in care nu mai exista aer in plamani. Repeta acest exercitiu de mai multe ori.

Destul de repede, vei simti gatul – care este zona cea mai afectata de trac – decontractandu-se incetul cu incetul. Odata ce ai reusit sa destinzi cat mai bine gatul, tot trupul va incepe sa se relaxeze. Te vei simti atunci mult mai capabila sa te confrunti cu interlocutorul care numai in aparenta este responsabil pentru tracul tau (examinator, patron etc.).

Palmingul: 60 de secunde pentru a te regenera


Este foarte bine sa practici acest exercitiu dupa o reuniune-maraton sau dupa o zi care a fost pentru tine extenuanta.

Freaca rapid si energic mainile una de alta, astfel incat sa simti o stare pregnanta de caldura. Apoi acopera-ti imediat ochii, care trebuie sa fie inchisi, cu palmele facute caus, fara a-i atinge. Mainile se sprijina atunci cu partea inferioara de pometii obrajilor, iar degetele ating fruntea. Respira apoi usor si lasa-te in voia efectului placut si sedativ al caldurii si al obscuritatii create la nivelul globilor oculari.

Datorita stresului, sangele tinde sa se concentreze la nivelul inimii si al creierului, amplificand cu atat mai mult stresul si diminuand temperatura la nivelul pielii. Generand o sursa de caldura la periferia pielii, tehnica de palming are astfel un efect profund reechilibrant si detensionant.

Respiratia abdominala: 4 minute pentru a te elibera de angoase

Poti face acest exercitiu inainte de a merge, de exemplu, la dentist, la un control medical de care iti este foarte frica.

Aseaza-ti palmele pe abdomen (pentru a simti astfel cat mai bine ritmul respirator). Progresiv, fara a forta absolut deloc, accelereaza-ti ritmul respiratiei. Toracele trebuie sa ramana atunci imobil, miscandu-se insa doar diafragma. Fa o pauza si dupa aceea repeta exercitiul de 5 ori.

Datorita faptului ca muschii abdominali sunt acum relaxati, respiratia devine astfel mai ampla si mai profunda. Ca urmare, creste concentratia oxigenului in sange si totodata scade nivelul dioxidului de carbon, care intretine senzatia de anxietate. Detensionarea apare prin destinderea ampla a muschilor abdominali, a caror contractie amplifica cel mai adesea senzatia de panica.

Suflul constientizat: 60 de secunde pentru a scapa de nervozitate

De multe ori te afli in situatii foarte stresante, generatoare de panica, de manie sau de surescitare nervoasa, ca, de exemplu, momentele cand te blochezi intr-un ascensor sau pe o sosea cu un trafic aglomerat. Aplica urmatoarea tehnica pentru a scapa de stres si tensiune.

Dupa o inspiratie ampla si profunda, expira la fel de profund, emitand cu voce tare un strigat de genul „Huuu!”. Actionand astfel, aerul care stagna in plamani este expulzat brusc. Apoi inspira si expira din nou, dar foarte incet, pana cand elimini in felul acesta tot aerul din plamani. Repeta acest exercitiu simplu de cate ori ai nevoie.

Aceasta tehnica care destinde diafragma, calmeaza totodata respiratia si permite eliminarea foarte rapida a excesului de energie nociva si a nervozitatii.

Visits: 2 Visits: 295416

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

13 − two =

Utilizăm cookie-uri pentru a vă oferi cea mai bună experiență posibilă pe site-ul nostru. Continuând să utilizați acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor.
Accept
Reject