Despre Hipnoză-partea 1
Mintea subconștientă este formată și începe să se dezvolte imediat după naștere – poate chiar înainte de naștere. Este localizată in medulla oblongata, partea internă a creierului nostru.
De la naștere până la trei ani, tot ceea ce se petrece ajunge direct în mintea subconștientă. Subconștientul nostru absoarbe imagini, cuvinte, acțiuni, tonalități și frecvențe ale vocii umane și evenimente care se petrec. El se comportă ca și un burete care absoarbe apa. Noi suntem influențați și programați subconștient de părinții noștrii sau de persoanele apropiate. Copii înregistrează în subconștient de la naștere reacțiile negative sau pozitive primite de la parinți, de la alți copii, din mediul înconjurător sau chiar de la animale. Anumiți copii sunt umpluți cu emoții pozitive cum ar fi iubire, încredere, înțelegere, fericire și așa mai departe. Anumiți copii sunt umpluți cu emoții negative cum ar fi neliniște, ură, vină, singurătate, durere și tot așa. Toate aceste emoții negative sau pozitive sunt înregistrate profund în mintea subconștientă.
Cei mai mulți dintre noi suntem programați având înregistrate la nivel subconștient un amestec de emoții pozitive cu emoții negative. Emoțiile negative pot crea probleme în viața de adult deoarece odată ce ele au fost înregistrate în mintea subconștientă, ele ne urmăresc și ne bântuie. Noi putem căra aceste emoții după noi toată viața. Emoțiile pozitive de la nivel subconștient ajută persoana să se bucure de viața pentru a fi plin de succes.
De la vârsta de trei ani, mintea conștientă este activată, care este partea logică și rațională a creierului, și conține cam 10% din totalul puterii creierului.
Mintea conștientă este localizată în cortex și în partea exterioară a creierului.
Mintea conștientă este partea intelectuală a creierului.Majoritatea persoanelor se bazează pe această parte a creierului fără a înțelege că pentru utilizarea completă a puterii mentale a creierului, este necesar ca ambele aspecte ale minții să lucreze împreună. Mintea conștientă devine activă cand copii învață informații logice în școală.
Când mintea conștientă este formată, o barieră apare între mintea conștientă și subconștientă. Bariera poate fi numită factorul critic sau zona critică a minții. Când suntem în hipnoză, indiferent prin intermediul unui hipnoterapeut sau natural în mediul înconjurător (când ne uităm la televizor sau la filme) factorul critic dintre mintea conștientă și subconștient se deschide. În această stare de receptivitate ridicată, emoțiile negative sau pozitive pot fi înregistrate sau activate. Visarea cu ochii deschiși și hipnoza de autostradă sunt exemple ale hipnozei cotidiene. Când prima oară am învățat să conducem, paternurile de a conduce un automobil au fost înregistrate în mintea subconștientă. Sugestiile și paternurile de a conduce au fost stimulate de dorința și de emoția de a vrea să conducem. Mintea subconștientă continuă să opereze împreună cu mintea conștientă prin identificarea și asocierea cu gânduri conștiente. Noi în starea conștientă, ne sunt aduse imagini, cuvinte, gânduri și emoții din mintea subconștientă. Aceste emoții, imagini și cuvinte ne ajută sau ne hăituiesc.
Dacă ți s-a întâmplat să reacționezi exagerat la un anumit eveniment și te întrebi de ce ești nefericit, asta se întâmplă deoarece mintea ta subconștientă a asociat situația cu o experiență și o emoție negativă din trecut. Ambele minți interacționează tot timpul în viața de zi cu zi. Mintea noastra subconștientă nu doarme niciodată iar în timpul somnului pare să fie mult mai activă. În stare hipnotică, subconștientul înregistrează, reține și acceptă emoții, imagini, cuvinte sau gânduri. El primește informații și fapte. În starea naturală de somn, mintea subconștientă transmite gânduri, emoții, imagini și cuvinte în formă de vise. Mintea noastră subconștientă joacă rolul unui supervizor al proceselor fizice. Digestia, circulația sângelui și toate organele vitale sunt controlate de mintea noastră subconștientă. Mintea subconștientă nu distinge între realitate și imaginație; mintea noastră conștientă face acest lucru.
Hipnoza cotidiană este procesul în a fi hipnotizat de mediul înconjurător. Exemple de acest tip de hipnoză sunt visarea cu ochii deschiși și hipnoza de autostradă.
Când înveți să conduci un automobil, paternurile de a conduce sunt acceptate și înregistrate în mintea subconștientă și cand tu visezi cu ochii deschiși și conduci, mintea subconștientă conduce pentru tine. În timp ce te uiți la un film, tu devii hipnotizat de poveste și simți efectele filmului la nivel fizic și emoțional. În timp ce te focalizezi și te concentrezi pe film, tu devii hipnotizat de stimularea vizuală și auditivă și poți chiar simți răspunsurile emoționale – a plânge, a dormi.
În filmul Fălci au fost create o mulțime de frici persoanelor deoarece a fost activată emoția fricii în mintea subconștientă. Filmele negative afectează atitudinea noastră. Anumite persoane pot să se uite la un film și au o anumită emoție iar altele nu simt absolut nimic. Filmele pot să te introducă într-o stare de hipnoză și pot produce sentimente sau gânduri de fericire sau pot activa frică, violență sau alte imagini negative. Aveți grijă la filmele la care se uită copii dar și la filmele la care vă uitați voi.
Tu poți fi hipnotizat de mai multe ori pe zi. A asculta muzică, a privi la un film, la un eveniment sportiv, a merge la cumpărături sunt câteva modalități diferite de hipnoză cotidiană.
Noi suntem hipnotizați tot timpul de-a lungul unei zile de mediul înconjurător, inducția hipnotică implică concentrarea pe relaxarea fizică a corpului. În timp ce corpul se relaxează, mintea se calmează. Relaxarea permite ca mintea subconștientă să apară. Din punct de vedere științific se cunosc patru nivele de frecvență ale creierului – beta, alfa, theta si delta. Aceste nivele de frecvență ale creierului pot fi documentate științific prin intermediul EEG (electrocefaliograma) – un instrument de scanare a creierului care măsoară frecvențele creierului în Hz.
Relaxarea pe care hipnoza o aduce corpului este importantă pentru sănătate și bunăstare. Noi traim într-o lume agitată și stresul a devenit o cauză majoră a îmbolnăvirii. Stresul și tensiunea din corp merg împreună. Un procent de peste 60% din problemele fizice sunt cauzate de anxietate și de stres. Stresul, tensiunea, grija și depresia pot scădea sistemul nostru imunitar și ceea ce poate duce la diferite boli fizice. Relaxarea profundă pe care hipnoza o aduce unei persoane eliberează tensiunea din corp și stresul din minte. Toate emoțiile provin de la mintea subconștientă și pot fi neutralizate sau schimbate prin practica și folosirea hipnozei.
Diferite substanțe chimice ale minții sunt produse în timpul somnului hipnotic care poate crește sănătatea și vitalitatea corpului. Majoritatea persoanelor tind să meargă mai profund în hipnoză cu fiecare sesiune în care intră. Somnul și hipnoza reprezintă stări opuse ale minții. În somn, atenția celui care doarme este difuză, în timp ce în hipnoză atenția este amplificată.
Mintea noastră, de asemenea, produce diferite substanțe chimice care ne ajută să ne vindecăm mintea și corpul nostru: serotonina, melatonina, dopamina, endorfine și multe altele.
Aceste substanțe chimice din creier sunt stimulate și produse natural în timp ce persoana se relaxează în timpul stării de hipnoză și de aceea multe persoane se simt odihnite și energizate după ce se întorc din sesiunea de hipnoză. Aceste substanțe chimice pot crea un echilibru chimic în mintea și corpul tau în timp are loc vindecarea fizica a corpului. Vindecarea din interiorul minții subconștiente declanșează vindecarea corpului.
Hipnoterapia poate fi benefică în toate stadiile hipnozei. În hipnoza profundă (somnabulismul sau Delta) regresia poate fi folosită pentru a permite subiectului să reviziteze orice eveniment din viață pentru a depăși orice obstacol sau traumă. Regresia în viața anterioară și de vârstă poate fi realizată în starea de hipnoză mai profundă.
Sesiunile de hipnoterapie te ajută să îți depășești emoțiile negative și de probleme de sănătate atât în stări de hipnoză ușoare sau chiar profunde. În timp ce persoana este în stare ușoară, medie sau profundă de hipnoză, sugestiile pozitive pot fi la fel eficiente. Ocazional, o persoană poate intra în hipnoză profundă de prima dată; dar majoritatea persoanelor, au nevoie de câteva sesiuni pentru a condiționa mintea conștientă să se relaxeze. Numai un procent de la 15 până la 20% a populației va merge mai profund de la prima sesiune.
În hipnoza profundă, un hipnoterapeut poate ajuta să creeze anumite schimbări foarte profunde în viața unei persoane. Este foarte bine de știut că 20 de minute de hipnoză este egal cu aproximativ 6 ore de somn.
Hipnoza este o modalitate minunată de schimbare a emoțiilor, paternurilor și obiceiurilor negative deoarece toate acestea sunt stocate în mintea subconștientă și aceasta ajută la reprogramarea minții subconștiente să lucreze pentru tine. Toată hipnoza este amplificarea concentrării și focalizării și această concentrare amplificată este de nouă ori mai puternică decât o sugestie conștientă.
Cum te vei simți când vei fi hipnotizat?
Când vei fi hipnotizat, te vei simți calm și relaxat ca și cum nimic nu contează. Întregul tău corp se va relaxa și va deveni greu. Vei deveni din ce în ce mai receptiv în timp ce corpul se va relaxa. Te vei simți ca și cu ai avea un vis minunat. Ca și cum ai fi prins în a visa. Visele sunt foarte reale pentru cel care visează. Hipnoza este foarte reală pentru cel hipnotizat. Când te vei întoarce din hipnoză, tu te vei simți foarte calm și relaxat.
Bucurați-vă de schimbare !