Hipnoza

Nivelele creierului și Nivelele Transei

Desi reprezinta o stare modificata de constiinta, hipnoza este de fapt, o stare naturala ce poate fi observata in mod obiectiv in activitatea undelor cerebrale. Cunoscute drept alpha si theta, acestea nu reprezinta doar stari puternice pentru antrenarea mintii, relaxare profunda si oportunitati accelerate de invatare; ele sunt, de asemenea, stari prin care majoritatea trecem de mai multe ori in fiecare zi.

Nivelele Creierului

14 – 24 Hz – Undele BETA

Frecvențele undelor cerebrale Beta apar între 14-24 Hz și corespund tiparului „minte ocupată”, comun pentru majoritatea dintre noi. Gama de frecvență Beta este caracterizată de un tip de gândire haotic, fragmentat, dezechilibrat, dominat de emisfera stângă a creierului, în mod obișnuit numit „mintea maimuță”.

Două persoane aflate într-o conversație pot avea frecvența caracteristică undelor beta.

Undele beta devin active atunci cand mintea este orientata catre un obiectiv precis precum planificarea unui eveniment sau luarea unei decizii. Acestea sporesc capacitatea de concentrare si favorizeaza gandirea logica.

8 – 13 Hz – Undele ALFA

Undele Alpha au rolul de a face legătura subconștientului cu conștientul, fiind ritmul normal în care se desfășoară majoritatea activităților creierului adult.

Sub influența undelor alpha putem duce la bun sfârșit mai repede și mai eficient sarcinile, fiind mai calmi și mai relaxați.

Începutul activității echilibrate ale undelor cerebrale are loc în intervalul de frecvență Alfa, între 8-13 Hz. Cu cât o persoană este capabilă să producă în stări obișnuite de conștiință mai multe valuri de unde alfa, cu atât mai ușor este pentru ea să aibă acces la stări de meditație mai profunde.

Atunci când undele alpha se află în limitele normale, tindem să experimentăm și o stare de bine, de confort și să apreciem situațiile cu o mai mare obiectivitate.

4 – 7.5 Hz – Undele THETA

Sunt unde “lente”, cu amplitudine mare și frecvență redusă și sunt asociate cu procesele creative, intuiția, reveria, aducând la suprafață amintiri, emoții și senzații.

În domeniul de frecvențe Theta, între 4-7,5 Hz, activitatea echilibrată a undelor cerebrale crește. Undele theta pot fi resimțite în timpul proceselor de meditație, rugăciune, focusare interioară și către spiritualitate. Starea Theta corespunde nivelelor de experiență vizionară, creativă și intuitivă. Acesta este caracterizat prin imagini și viziuni „interioare”, care sunt în relație cu activitatea crescută theta. Ele sunt întâlnite și la granița dintre vis și realitate și reprezintă legătura cu subconștientul, din acest motiv fiind rar în întâlnite în starea de veghe la adulți, însă pot fi întâlnite la copii, și în condiții normale în timpul somnului.

0.5 – 4 Hz – Undele DELTA

Intervalul de frecvență Delta, între 0,5-4 Hz, aduce un nivel de echilibru „dincolo de minte”, care corespunde cu experiența la cel mai subtil nivel de conștientizare posibilă pentru meditație. Acesta este intervalul în care cei care meditează experimentează ceea ce este numit conștiință unificată (unitate cu toate lucrurile).

Atunci când ne trezim din etapele de somn profund, vom trece gradual prin tipurile de unde cerebrale specifice, iar frecvența lor va crește începând cu undele delta, theta, alpha și în momentul în care suntem în starea de veghe, undele beta.

În procesul de trezire, un individ poate petrece un timp mai îndelungat la granița dintre veghe și somn, creierul fiind sub influența undelor theta, acest lucru permițând un flux liber de idei, creativitate sau planificare pentru ziua ce tocmai a început, acest moment având un potențial productiv din punctul de vedere al activității mentale.

Nivelele Transei

  • Transa Ușoară (Hippnoidală).

Această stareeste asociată cu producerea de unde cerebrale Alfa și este o stare ușoară de relaxare. Se caracterizează prin deschiderea la emoții, amintiri și idei. Clientul este capabil să împărtășească experiența sa foarte ușor, este complet conștient și câteodată nu va simți că a fost hipnotizat.

  • Transa Medie.

Această stare este asociată cu producerea deunde cerebrale Alfa. Corpul este foarte relaxat, percepțiile asupra corpului sunt distorsionate și clientul este foarte deschis la experimentarea de emoții și amintiri. Regresia parțială (unde clientul este conștient de a fi în prezent și în trecut în același timp) este foarte întâlnită. Este starea cea mai indicată pentru terapie.

  • Transa Profundă  asociată cu undele cerebrale  Theta și Delta.

Este o stare profundă de relaxare fără a mai avea nici un fel de senzație la nivel corporal. Poate fi recunoscută prin unul sau mai multe din următoarele condiții:

  • Letargie – lipsa de dorință de a te mișca sau de a vorbi.
  • Catalepsie – rigiditatea posturii.
  • Amnezie – inabilitatea de a îți aminti ceea ce ai spus sau ai făcut în transă.
  • Regresie Totală – implicarea totală în incidentele din trecut.
  • Distorsiunea Vocii.
  • Transa foarte profundă (Coma hipnotică).

Această stare este asociată cu Delta și este foarte similară cu starea de somnabulism la nivel mai profund. În plus, rata respirației este redusă semnificativ și anestezia este complet prezentă. Este o stare de sugestibilitate foarte profundă, folositoare pentru anestezie în operații.   

Visits: 1 Visits: 359916

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

3 + eleven =

Utilizăm cookie-uri pentru a vă oferi cea mai bună experiență posibilă pe site-ul nostru. Continuând să utilizați acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor.
Accept
Reject