Introspecția, Acțiunea și Planul de Acțiune
“Ca o piesă de teatru, așa este viața: nu interesează cât de mult a ținut, ci cât de frumos s-a desfășurat” – Seneca
1. Introspecția
Este o metoda de-a te asigura ca te concentrezi asupra unei situatii de rezolvat reale din viata ta, a unei “probleme” reale.
Punandu-ti intrebarile potrivite, poti obtine un sistem de gestionare a situatiilor, de care, altfel, te poti simti depasit.
Mintea umana poate face complexitatii tuturor situatiilor de rezolvat care apar zilnic doar daca e segmentata si simplificata.
Sa-ti pui intrebarile corecte este partea cea mai dificila in orice proces creativ sau de solutionare benefica a diferitelor situatii.
Se spune ca Albert Einstein a fost intrebat ce ar face daca ar avea doar o ora la dispozitie sa salveze lumea de la distrugere nucleara. Conform spuselor lui, ar sta primele 55 de minute sa analizeze si sa intelega situatia si ultimele 5 minute sa caute solutii. Cel mai probabil nu ar apuca sa salveze lumea dar, cu siguranta, ar fi venit cu idei noi si revolutionare.
Tot Einstein era de parere ca nu poti rezolva o situatie pastrand aceeasi atitudine pe care ai avut-o atunci cand ai creat-o. Mai exact, cuvintele sale au sunat astfel:” Problemele nu pot fi rezolvate pastrandu-ne acelasi tip de gandire cu care au fost create”. E necesar sa-ti dezvolti gandirea ca sa poti obtine o imagine de ansamblu a situatiei. Punand intrebarile potrivite te va ajuta sa definesti si sa analizezi situatia cu o mai buna precizie.Vei incepe sa scapi de prejudecatile si presupunerile eronate care-ti ingradeau gandirea. Astfel vei avea o perspectiva noua asupra situatiei si a lucrurilor si te va ajuta sa gasesti solutii.
Cum stii ca pui intrebarea corecta? Singurul lucru e care-l poti face este sa pui la indoiala toate ipotezele tale de fond in legatura cu o situatie sau cu o chestiune pe care vrei sa o dezvolti. Scopul acestei provocari este sa te ajute sa afli cauza acelei situatii.
Ce-ți dorești cu adevărat?
Pare o intrebare simpla, stupida chiar. Bineinteles ca stii ce vrei. Dar oare chiar stii? Cati oameni cunosti care au stiut ce vor de la viata si si-au urmat scopul si acum sunt impacati cu ei insisi? Cum de unii au reusit sa obtina ce doresc si altii nu reusesc nici sa se apropie de asa ceva? Pune intrebarea asta “simpla” mai multor persoane si vei afla ca un numar surprinzator de mare de oameni nu a dat atentie acestei intrebari de foarte mult timp.
Te poate inspaimanta ideea de a explica exact ceea ce vrei cu adevarat. S-ar putea sa obtii acele lucruri sau s-ar putea sa te expui unor riscuri de a suferi esecuri sau s-ar putea sa-ti iasa lucrurile asa cum doresti, dar oricm ar fi, va fi necesar sa faci niste schimbari radicale in viata ta. De multe ori, este mult mai comod sa lasi lucrurile exact cum sunt la momentul respectiv decat sa tulburi apele schimband ceva. Doar ca, pe termen lung, iti va fi mult mai dificil sa traiesti cu frustrarea de a nu fi realizat ceva de care simteai in interiorul tau ca esti capabil, de-a nu fi recunoscut oportunitatile decat cand acestea nu au mai fost, de-a nu fi apreciat lucrurile pe care le aveai decat dupa pierderea lor.
Ce-ti doresti cu adevarat? Este o intrebare infricosatoare si e mult mai usor sa o ignori. Cu toate astea ea nu va disparea vreodata din minte. Este una din acele intrebari persistente care te va urmari peste tot. Va fi cu tine in fiecare moment al existentei tale, iar neconstientizarea faptului ca nu stii raspunsul la ea iti va genera o stare de confuzie si de nefericire. Vei spune DA unor lucruri pe care de fapt nu ti le doresti si NU celor pe care de fapt ti le-ai dori, doar pentru ca nu realizezi ca e necesar sa fii atent la aceasta intrebare vitala in fiecare zi a vietii tale.
Pune-ti chiar acum intrebarea: Ce vreau?
Ofera-ti timp si spatiu pentru a te putea concentra doar asupra intrebarii. Ofera-ti si timp pentru a lua o gura de aer, pentru a te putea aduna si a observa ce-ti vine din inima sau din minte. Pe masura ce raspunsurile se ivesc, noteaza-le pe o hartie si vezi ce altceva mai apare. Imagineaza-te in diverse ipostaze din viata, la munca, alaturi de partenerul de viata sau in timpul unei vacante. Pune-ti aceeasi intrebare in fiecare dintre situatii. Chiar daca pe moment raspunsurile par sa nu aiba sens, noteaza-le.
Imagineaza-ti ca ai un scop unic si personal in viata si stii sigur care e acela. Cum te face sa te simti acest gand? Cum se vede viata din perspectiva asta? Cum te simti in pielea acelei persone care stie ceea ce isi doreste cu adevarat de la viata si care este plina de incredere in capacitatea ei de a-l realiza?
“Cel mai important lucru este sa nu te opresti sa pui intrebari.” – Albert Einstein
Întrebări despre viață
Acestea sunt intrebarile cele mai importante.
Ai raspuns vreodata la intrebarile de mai jos? Ti-ai pus vreodata vreuna din problemele astea? Cum ai raspuns la ele, atunci cand ai fost nevoit sa o faci?
Poti pune aceste intrebari raportandu-te la oricare din aspectele vietii tale din prezent.
- Sunt fericit?
- Cum ar arata viata mea daca intr-o buna zi m-as trezi si as constata ca toate visele mele sunt indeplinite?
- Ce anume fac in viata mea care ma impiedica sa-mi indeplinesc vusele?
- Cat de practic si de optimist sunt?
- Prin ce activitati imi exprim creativitatea?
- Care sunt lucrurile acelea speciale pe care mi le-am droit in copilarie?
- Stiu ce vreau cu adevarat?
- Traiesc in armonie cu principiile si valorile mele cele mai profunde?
- Modul de viata actual imi permite sa-mi indeplinesc o parte din dorinte?
- Ma simt atasat de alte persoane sau conectat la un alt scop?
- Am un obiectiv sau o directie care sa dea sens a ceea ce sunt sau fac? Sunt cuvinte care pot exprima asta?
- Am o viata suficient de aventuroasa/incitanta/provocatoare?
- Cum reactionez de obicei in fata provocarilor majore?
- Cum mi-au afectat obstacolele majore bunul mers al vietii?
- Renunt prea usor? Sau dimpotriva, nu stiu cand sa renunt?
- De ce anume ma tem cel mai mult si din ce motiv?
- Mi se intampla sa ma indrept spre lucruri pe care le consider avantajoase si descoper, de fapt, alte obstacole? Descrie mai concret ce anume se petrece. Cum anume se repeta aceasta situatie? Daca aceasta situatie repetitiva ar fi un film sau un cantec, care ar fi titlul?
- Care sunt lucrurile care ma frustreaza cel mai mult in fiecare zi?
- Care sunt lucrurile care conteaza cel mai mult pentru mine in fiecare zi?
Reflecteaza indelung asupra fiecarei intrebari. Acorda-ti chiar si o zi intrega sau o saptamana si vezi ce ganduri si emotii ies la suprafata. Scrie-ti raspunsurile pe o foaie pentru a putea observa progresul si schimbarile pe care le faci de-a lungul timpului. Vezi ce se intampla cand uiti de ele. Fa tot posibilul sa nu te lasi influentat de ele si vei constata ca nu vei putea impiedica acest lucru.
2. Acțiunea
Este procesul de-a pune in practica ceea ce a fost invatat.
Adesea, acesta este momentul in care ne eliberam (de constrangeri), pentru ca ne este greu. Ne ascundem cu capul in nisip sau ne ocupam mintea cu activitati banale ani la rand decat sa experimentam efortul unei provocari noi. Actiunea in sine este reactia la o experienta. Invatam mereu din propriile experinete, apoi actionam in concordanta cu cele invatate. Fara o actiune concreta, nu invatam nimic nou, ci doar vom continua sa supravietuim in momentul prezent.
Dupa ce ai raspuns unui set de intrebari, e benefic sa pui in practica propriul experiment stiintific. Testeaza atitudini si idei noi si vezi daca iti sunt de folos. Daca lucrurile nu functioneaza in directia dorita, atunci intoarce-te la intrebari si la raspunsurile date initial.
Greșeli
Atunci cand actionam, putem face si greseli. Este important sa avem o atitudine corecta fata de acestea. Greselile fac parte integranta din procesul de invatare: ne arata ce a ramas neintegrat si neinvatat.
Asa cum spunea cantaretul de jazz Miles Davis, “nu te teme de greseli, ele nu exista”. Daca nu faci greseli, nu inveti nimic nou. Pesoanele care considera ca ar trebui sa faca totul perfect imediat ce a invatat ceva nou fac, o greseala mare, care ii va impiedica atat pe ei, cat si altii sa invete lucruri noi. Greselile sunt o sursa inepuizabila de invatare.
Ce anume vrei să-ți clarifici?
Analizeaza-ti propriile actiuni si stabileste-ti noi activitati pe parcurs. Apoi evalueaza efectele pe care acestea le-au avut asupra vietii tale. Acolo unde este necesar, ajusteaza lucrurile astfel incat sa fii multumit de ele.
Fixarea prioritatilor este importanta atunci cand vrei sa evoluezi. Prioritatile iti ofera puncte de reper pentru a putea sti care dintre toate activitatile tale cotidiene si toate asteptarile pe care le au altii de la tine pentru a-si satisfice propriile nevoi sunt importante si pentru sufletul tau.
Este esential sa faci distinctia intre prioritatile tale reale si personale si cele care satisfac imaginea pe care o proiecteaza altii asupra ta.
3. Planul de acțiune
Este acea promisiune scrisa pe care ti-o faci tie tocmai ca sa ramai pe drumul ales si sa-ti indeplinesti prioritatile fara sa fii distras de maruntisurile vietii.
Acesta se va verifica constant si va fi revizuit atunci cand situatia o cere. Obiectivele pe care nu ai reusit sa le atingi in prima faza, le vei avea in vedere si la urmatorul nivel de dezvoltare personala, astfel incat sa nu uiti de ele.
Daca iti faci un plan de actiune pe un an, vei fi uimit de cat de multe lucruri ti se vor clarifica in toata aceasta perioada. Imediat ce te hotarasti sa faci ceva anume si ii stabilesti prioritatea, vei fi surprins placut sa constati cat de multe poti realiza treptat.
Să scriem Planul de Acțiune
- Care sunt cele zece lucruri din viata ta pe care doresti cel mai mult sa le schimbi si care sunt prioritatile tale autentice si profunde?
E posibil ca unele dintre ele sa fie in curs de realizare, altele s-ar putea sa aiba nevoie de modificari sau poate sunt unele cu totul noi.
Pentru ACUM | Pentru urmatoarele 2 saptamani | Pentru intregul an in curs | Pe termen lung |
- Ce actiuni e necesar sa intreprinzi pentru a putea indeplini aceste prioritati?
Data:
Azi | PLAN REALIZAT | Plan nerealizat inca |
Saptamana aceasta | ||
Luna aceasta | ||
Anul acesta | ||
Anul viitor | ||
Pe termen lung |
- Cum ai putea sa sabotezi sau sa amani una din aceste actiuni? (5 posibile)
- Ce masuri ai lua ca sa te ajuti sa indeplinesti Planul tau de Actiune? (de ex. Ai putea sa-i arati planul de actiune unui prieten cu care mergi la sala si care poate confirma ca tu mergi de 3 ori pe saptamana la sala, tocmai ca sa te simti stanjenit daca nu te tii de cuvant).
Reusite sa fie!