Relatii interumane,  Spiritualitate si Dezvoltare Personala

Cum să te pretuiești și să te respecți pe tine însuți

5 metode să îţi creşti stima de sine

Cum să te pretuiești. Simţi că îţi este greu să te respecţi? De ce?

Cu toţii vrem să fim respectaţi şi valorizaţi, indiferent de cine suntem. Cu toate acestea, e foarte greu să îi respecţi pe ceilalţi, dacă tu nu reuşeşti să te respecţi pe tine (Legea Rezonantei/Atractiei/Magnetismului).

De multe ori se spune că, dacă tu nu te placi pe tine, nu îi poţi place pe ceilalţi.

Hai să vedem de unde şi până unde afirmaţia asta? Cum ai putea să-ţi arăţi acelaşi respect pe care vrei ca ceilalţi să ţi-l ofere şi să ţi-l arate în relaţionarea cu cei din jurul tau?

Când nu te iubeşti pe tine însuţi, nu îţi oferi nici respectul de care ai nevoie. De fiecare dată vei alege calea prin care îţi vei trăi viaţa dând vina pe ceilalţi pentru suferinţa pe care o simţi, consumându-te în emoţii de furie, frustrare şi depresie.

Cum să te pretuiești și să te respecți pe tine însuți

Respectul poţi să îl traduci cu stima de sine, starea de bine de a fi cine eşti tu. Este o părere obiectivă, despre sine, care influenţează toate experienţele trăite. Ca să te respecţi înseamnă să te accepţi aşa cum eşti, să ai capacitatea să te ierţi pentru greşelile pe care le faci. Dacă tu te concentrezi pe rezultatele slabe în urma acţiunilor tale, o să intri într-o zonă întunecată, o să ajungi să te blochezi. Si cel mai trist este că vei ajunge să vezi totul în culori închise, să ţi se pară că totul este împotriva ta, că îţi lipsesc circumstanţele benefice şi că ţie, doar ţie, ţi se întâmplă acele lucruri pe care nimeni nu şi le doreşte.

Când ai momente mai puţin bune, forţează-te să te gândeşti la ceea ce ai făcut bine, nu la ce nu îţi iese. Nu te ajută cu nimic să te umpli cu gânduri negative care nu te susţin şi care te descurajează. Acelea nu te fac să te deblochezi sau să mergi mai departe, ci te prind în capcana victimei.

Mai bine opreşte-te exact în acel moment şi găseşte minim 5 lucruri pentru care te simti recunoscător. Pentru că atunci când accesezi recunoştinţa, deja înlocuieşti emoţiile şi gândurile negative care îţi umpleau mintea. 

Da, te înţeleg perfect că este destul de complicat atunci când nu resuşeşti să te valorizezi suficient. Te înţeleg că îţi este dificil să te uiţi la tine în oglindă şi să îţi zâmbeşti în momentul acela. Ştiu că pare aproape imposibil să îţi spui atunci că eşti o persoană minunată şi că te iubeşti.

De aceea, îţi dau în continuare 5 metode prin care tu să poţi să îţi depăşeşti aceste dificultăţi.

Cum să te pretuiești. 5 metode să îţi creşti stima de sine:

1.      Nu lăsa să te controleze opinia celorlalţi

Oamenii se lasă influenţaţi de ce spun ceilalţi despre ei. Aceşti oameni devin ataşaţi de obţinerea aprobării celor din jur. Ei nu mai ajung să aibă grijă de propriile nevoi. Nu aşteaptă decât să te roage să îi iubeşti astfel încât iubirea celor din jur să se traducă în iubirea de sine. E ca şi când ar spune: “Te rog iubeşte-mă ca să mă pot iubi şi eu pe mine! Te rog acceptă-mă ca să mă pot accepta şi eu pe mine!”. Practic, nu se pot detaşa de părerea celorlalţi.

2.      Vorbeşte-ţi frumos

Fii atent la dialogul cu tine, nu lăsa ca o greşeală să te definească. Tu nu eşti greşeala repectivă, poate e doar o situaţie în care lucrurile nu au ieşit cum ţi-ai dorit. Nu îţi spune “Nu sunt bun(ă) de nimic, nimeni nu mă iubeşte, mă urăsc!” pentru că, odată ce tot îţi repeţi, o să ajungi să şi crezi că e adevărat. Pe de altă parte, dacă reuşeşti să fii bland(ă) cu tine şi să îţi spui “Sunt o persoană merituoasă! Sunt o persoană care merită iubire şi respect!”, o să începi să crezi asta despre tine. Căci cuvintele pline de empatie şi toleranţă îi transmit creierului tău că tu te accepţi aşa cum eşti.

3.      Nu-ţi încălca propriile valori despre viata

Oamenii nu se respectă atunci când au făcut acţiuni care le încalcă propriile valori şi ajung chiar să se urască pentru asta. Dacă tu vrei să eliberezi din structura fizica cateva kilograme nebenefice şi pentru asta alegi să ţii dietă pentru o perioadă, ştii că prajitura luată din frigider la miezul nopţii nu are cum să fie vreodată inclusă în dieta ta. Pentru faptul că tu ţi-ai încălcat propria promisiune faţă de tine, asta te duce la un conflict interior. Conflict care îţi va scădea stima de sine şi te va face nefericită.

4.      Ȋnvaţă perment ceva nou

“Fac intotdeauna acel lucru pe care nu pot sa-l fac, ca sa invat cum sa-l fac” – Picasso

Dezvoltă-ţi aptitudinile şi pasiunile. Găseşte-ţi un hobby. Ȋnvaţă si aplica practic in viata ta ce inveti, cât poţi de mult, căci prin asta extinzi capacitatea creierului şi întelegerea ta. Faptul că reuşeşti să faci ceva nou îi transmite creierului că tu eşti puternic, că îţi poţi depăşi limitele. Aşa că începe şi învaţă o limbă straină pe care nu o înţelegeai, începe şi învaţă un dans pe care îl tot admirai la ceilalţi, apucă-te de lecţii la pian sau de şofat maşina. Modul în care tu te vei vedea după ce reuşeşti să faci acel lucru, îţi va schimba şi modul de a acţiona, vei fi mai încrezător şi mai curajos să te avânţi în necunoscut.

5.      Acţiuni simple care cresc respectul de sine

Respectă-i pe ceilalţi, oferă tu acel respect pe care vrei să-l primeşti. Fii primul care îi iartă pe ceilalţi. Fii prietenos cu orice om pe care îl întâlneşti, pentru că atunci nu ai cum să te simţi nefericit. Ori de câte ori ai ocazia, încurajează-i pe ceilalţi care fac lucruri pozitive, fii fanul lor numărul unu. Evită să minţi, oferă-ţi preţiosul cadou de a avea o conştiinţă curată. Ia decizii productive, constructive pentru tine si viata ta.

Cum să te pretuiești? De ce ţi-ai da interesul să îţi creşti respectul de sine?

Cu cât ai un respect de sine mai ridicat, cu atât viaţa ta este mai bună. Respectul de sine ridicat este o atitudine generală pe care, dacă o ai, te face să te simţi mai bine, să te apreciezi la adevărata ta valoare.

Când te valorizezi aşa cum trebuie, atunci ai şi energia de a aborda noi provocări, simţi că ai şi curajul de a explora noi domenii, de a-ţi extinde harta mentală şi experienţele de viaţă.

Ȋncepe de azi să te iubeşti mai mult prin a-ţi arăta respectul de care ai nevoie!

Sursa: femeiafeminina.ro

Visits: 2 Visits: 295322

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

four × 2 =

Utilizăm cookie-uri pentru a vă oferi cea mai bună experiență posibilă pe site-ul nostru. Continuând să utilizați acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor.
Accept
Reject