Respiraţia inimii sau cum stăm de vorbă cu Sufletul
Se întâmplă uneori să trăim sentimente de nemulţumire, de neîmplinire, de deznădejde chiar asociate pe unele emoţii negative, pot avea ca rezultat stări de disconfort care să ne afecteze pe mult timp dacă nu suntem atenţi să ne echilibrăm.
Stările de stres, de anxietate pot apărea şi atunci când simţim că nu facem ceea ce trebuie, că nu ne îndeplinim misiunea, situaţii care au şi corespondenţe în planul fizic – avem probleme financiare, nu ajungem la rezultatele profesionale aşteptate ori nu avem relaţiile pe care ni le dorim. Putem primi ajutor de la cei din jur, de la terapeuţi, de la psihoterapeuţi, dar ne putem ajuta şi singuri, situaţie în care avem nevoie de câteva informaţii. „Uneori, modul cu care ne-am obişnuit în luarea deciziilor pare să nu se mai potrivească. Pur şi simplu nu mai obţinem rezultatele dorite sau stările aşteptate. Avem nevoie să schimbăm procesele mentale profunde”, a spus terapeutul Cristiana Dragomir.
O metodă la îndemână este respiraţia inimii, acel organ care are un rol vital în luarea deciziilor. „Cercetările au dovedit că impulsurile intuitive vin din inimă şi nu din minte. Un ritm cardiac echilibrat ne poate da claritatea şi inspiraţia deciziilor corecte. S-a descoperit că inima are o inteligenţă intuitivă mare, care ne ghidează în multe aspecte ale vieţii noastre dacă nu permitem minţii sau emoţiilor să blocheze aceste procese, regretând ulterior deciziile luate”.
Atinge liniştea în trei paşi
Terapeutul a explicat şi trei tehnici simple care pot ajuta în dezvoltarea conexiunii minte-inimă astfel încât rolul inimii în luarea deciziilor să fie mai important.
1. Primul pas este centrarea atenţiei în inimă, prin respiraţii încete şi profunde. Ne concentrăm atenţia în zona cardiacă, închidem ochii şi respirăm. Imediat ce am reuşit să ne echilibrăm continuăm să respirăm atent.
2. În al doilea pas inspirăm în 5 secunde, expirăm tot atât timp. Repetăm procedeul de două sau trei ori.
3. „În etapa a treia ne concentrăm pe sentimentele din inimă. Activăm sau menţinem sentimente armonioase pentru o persoană sau o situaţie din viata noastră şi continuăm să respirăm. Focusarea ne ajută să ne echilibrăm ritmul cardiac şi toate procesele din corp astfel încât claritatea intuiţiei şi a mintii să lucreze în luarea deciziilor optime”.
Ca să putem lua cele mai bune decizii este important să ne concentrăm pe situaţia din care dorim să ieşin ori pe problema pe care o avem de rezolvat. „Cerem ghidare, apoi prin centrare în inimă putem primi cele mai bune soluţii”, a completat terapeutul. Tehnica este foarte eficientă şi cu siguranţă mulţi am experimentat-o chiar fără să o cunoaştem. Nu degeaba se spune că toate soluţiile bune bune vin atunci când mintea şi inima sunt în pace, când emoţiile negative sunt eliminate şi când gândurile răzleţe ajung să se modereze.
Terapeut Cristiana Dragomir