Vizualizarea: o unealtă puternică la îndemâna oricui
„Adevăratul semn al inteligenţei nu sunt cunoştinţele, ci imaginaţia.”- Albert Einstein
Avem in noi puteri nebanuite, avem toate raspunsurile si toate solutiile. Cred cu tarie ca oamenii ar trebui sa caute raspunsurile mai mult in ei decat in afara lor. Pana la urma ceea ce ne inconjoara nu este decat expresia cumulata a ceea ce este inauntrul nostru.
Consider pe de alta parte ca nu suntem inca indeajuns pregatiti sa ne folosim de aceste puteri si ca de multe ori din dorinta de a face bine putem face rau. Insa de cele mai multe ori ne facem rau fara sa ne dam seama.
Puterea mintii este posibil sa fie una dintre cele mai puternice forte si unelte pe care omul le are la indemana. Din pacate, desi in ultima vreme sa facut multa „propaganda” gandirii pozitive, a meditatiei si relaxarii, putini sunt cei care intr-adevar aleg sa incerce astfel de optiuni in viata lor.
Dintre toate acestea as vrea sa va vorbesc astazi un pic de spre vizualizare. Si asta pentru ca vizualizarea este o tehnica pe care noi o folosim aproape in fiecare dimineata, o tehnica deosebita, o metoda simpla si usoara de a produce transformari incredibile, frumoase, pozitive in viata ta.
Atunci cand ne trezim din somn si atunci cand ne culcam, mintea noastra se afla intr-o frecventa si o stare ce se situeaza undeva intre constient si subconstient. Este starea ideala cand noi prin tehnici de meditatie, rugaciune sau vizualizare ne putem influenta subconstientul si astfel putem atrage in viata noastra lucrurile pe care ni le dorim pe plan fizic, emotional, spiritual sau mental.
Corpul nostru nu poate face diferenta dintre real si ireal atunci cand mintea ii transmite ca lucrurile sunt reale. Ganditi-va de exemplu atunci cand aveti un cosmar. Desi lucrurile „rele” din somn nu se intampla cu adevarat, corpul reactioneaza ca si cum acestea ar fi reale. Va treziti transpirat iar inima bate cu putere.
Sau atunci cand vedeti un film de groaza, desi stiti ca este un film , la secventele pline de tensiune, corpul reactioneaza ca si cum ele ar fi reale. Adrenalina este la cote maxime si senzatiile de incordare si chiar frica sunt traite intens.
Imagineaza-ti pentru un moment ca musti dintr-o lamaie acra, cea mai acra lamaie pe care ti-o poti imagina. Musti direct din coaja si ajungi la pulpa acra . Sucul de lamaie ti se scurge in gura si pe limba.
Majoritatea oamenilor incep sa saliveze cand isi imagineaza aceasta senzatie. Practic ce se intampla este ca ai o reactie fizica la aceasta imagine din mintea ta. Iata un alt exemplu foarte bun. Imagineaza-ti zgomotul facut de unghiile tale pe o tabla (scuze pentru senzatia neplacuta). Toate aceste exemple ne arata cum vizualizarea ne poate afecta atat la nivel emotional cat si la nivel fizic.
Daca asemenea exercitii rapide pot da astfel de rezultate atat de usor, ganditi-va cate beneficii se pot obtine in urma unor exercitii de vizualizare de 15 -30 de minute!
“Imaginaţia este mai importantă decât cunoaşterea. Cunoaşterea este limitată. Imaginaţia face ocolul lumii.”- Albert Einstein
Ce este vizualizarea?
Vizualizarea este o tehnica puternica si sigura ce poate fi folosita pentru vindecare, eliberarea de stres sau dezvoltare personala.
Vizualizarea este foarte simpla si incredibil de usor de folosit iar cand este folosita in mod corect poate produce o serie de efecte pozitive deosebite atat pentru minte dar si pentru corp. Vizualizarea poate fi ghidata, atunci cand cineva te ajuta sa patrunzi in starea necesara, vorbindu-ti pe un glas bland si prietenos (exista inregistrari de astfel de „ghidari” care se gasesc cu usurinta pe internet), sau poate fi individuala, atunci cand reusesti singur sa patrunzi in starea necesara.
Vizualizarea este construita pentru a te ajuta sa indeplinesti anumite teluri specifice, de la realizari sportive la sanatate fizica , transformare personala pana la relaxare .
In era moderna in care traim, vizualizarea este folosita in multe forme, de la tratament terapeutic care amplifica vindecarea, la relaxare profunda, pentru a experimenta o conexiune profunda spirituala, pentru a accesa subconstientul, pentru a elibera potentialul tau suprem.
Aproape orice aspect al vietii tale poate fi imbunatatit folosind vizualizarea.
David Wolfe vorbeste despre o tehnica simpla de vizualizare. Atunci cand te tresesti dimineata, in prima ora de cand ai deschis ochii, pentru ca te afli inca sub influenta undelor Alpha, incearca sa te asezi intr-o pozitie confortabila , sa respiri incet din diafragma de cateva ori (inspira pe nas, expira pe gura) si sa-ti imaginezi lucrurile pe care vrei sa le atragi in viata ta. Vizualizeaza-te in postura pe care ti-o doresti, fa lucrul acesta cu atat tarie incat sa para real. Traieste-l cu tot corpul si sufletul tau. In timp ce faci asta incearca sa zambesti. Incepe aceasta metoda usor pentru cateva minute la inceput , pentru ca mai apoi sa cresti treptat durata timpului.
Aceasta este metoda pe care o folosim noi acasa, dupa care spunem cateva rugaciuni si plecam la o plimbare cu Sami (un Husky de 13 ani dar care pare muuult mai tinerica).
Cea mai buna perioada pentru astfel de tehnici este chiar in perioada cand „se rupe de zi”. Este o perioada magica a zilei, este o perioda cand energiile sunt amplificate si se simt si se traiesc mult mai intens. De fapt o regula dupa care incercam noi sa traim este sa nu te prinda soarele in pat !
“Ceea ce mintea omului poate concepe si crede, poate si realiza” – Napoleon Hill
Puterea vizualizarii
In mod constant creeam imagini in capul nostru, cu sau fara vointa noastra. Pana la urma pana si atunci cand visam cu ochii deschisi este un fel de vizualizare. Oricum astfel de activitati intamplatoare nu sunt destul de puternice si concentrate pe cat sunt vizualizarile ghidate. Majoritatea activitatilor noastre mentale zilnice nu sunt ghidate , concentrate pe o singura idee mai mult timp , timp indeajuns pentru ca imaginea respectiva sa devina gravata in subconstient. Pe de alta parte , vizualizarea ghidata duce experientele naturale la un alt nivel , calauzind si concentrand vizualizarea si imaginile din mintea ta spre un tel specific dinainte stabilit. Folosirea consistenta a vizualizarii pozitive duce la schimbari mult mai profunde decat o poate face starea de „a visa cu ochii deschisi”. Aceste schimbari se pot concretiza in adevarate vindecari , imbunatatiri reale in calitatea vietii tale.
“Poti aduce in viata ta mai multa putere, mai multa bogatie, mai multa sanatate, mai multa fericire si mai multa bucurie daca inveti sa atingi si sa eliberezi puterile ascunse ale subconstientului tau”
Dr. Joseph Murphy
Din nefericire, multi dintre noi, ne folosim fara sa vrem mintile pentru a creea imagini negative. Atat de mult timp din zilele noastre este consumat prin a ne ingrijora pentru viitor sau prin a ne reaminti de momentele nefericite din trecut . Iar asa cum vizualizarea pozitiva va duce la schimbari benefice in viata ta , la fel vizualizarea negativa va produce rezultate nefericite precum : cresterea stresului, cresterea tensiunii, insomnie, slabirea sistemului imunitar iar lista poate continua. De aceea este foarte important sa-ti gasesti timp pentru a introduce vizualizarea pozitiva in viata ta.
Poate intr-adevar vizualizarea sa produca rezultate pozitive importante in viata ta ?
Raspunsul este un strigator DA. De fapt multi oameni de succes folosesc sau au folosit des vizualizarea in activitatea lor profesionala si nu numai. Multi atleti de performanta folosesc aceasta tehnica pentru a-si imbunatatii performantele. De fapt marele Muhammad Ali spunea cu tarie ca este cel mai mare , cel mai bun, cu mult inainte de a ajunge nu numai cel mai mare luptator de box la categoria grea dar si unul dintre cei mai recunoscuti umanitari din lume.
Altii precum Oprah Winfrey, Michael Jordon sau Jim Carrey folosesc astfel de tehnici pentru a produce rezultate pozitive in viata lor si nu putem sa spunem ca acestea nu au dat roade.
Inchide televizorul – Cred ca a venit vremea ca toti sa ne imbunatatim „imaginea mentala” a lumii in care traim. Televiziunea moderna , asa cum o cunoastem cu totii, pare sa se concentreze numai pe negativitate. De fapt televiziunea poate fi asemuita cu o forma de terorism, deoarece inspira frica si teroare in inimile si mintile oamenilor. Daca vrei sa iti linistesti mintea , hraneste-ti sufletul cu informatii inaltatoare.
Etapele vizualizării
Este evident că orice analiză teoretică, oricât de complexă şi profundă ar fi, nu poate nicicum să înlocuiască experienţa directă a vizualizării. De aceea este necesar să amintim care sunt fazele unui proces de vizualizare, înţeles în esenţă ca un proces de autocunoaştere şi autocontrol.
a) Prima etapă este relaxarea care poate fi atinsă cu uşurinţă, uzând fie de metodele moderne de relaxare, (training autogen Schultz, metode sofrologice, relaxarea progresivă a lui Jacobson etc.), fie prin însuşirea unor tehnici străvechi – sursă de inspiraţie pentru cele dintâi – cum este Shavasana (sau “postura cadavrului”) cunoscută în yoga de mii de ani. Simpla autosugestie cu un conţinut specific relaxării poate avea un efect neaşteptat.
b) Concentrarea este etapa următoare şi constă în capacitatea de focalizare a întregii energii mentale asupra unui singur obiect, imagine. Interiorizarea, alungarea gândurilor parazite, îndepărtarea fluctuaţiei mentale sunt piedicile ce trebuie înlăturate pentru a realiza o bună concentrare. Ea poate fi la început realizată asupra unui obiect exterior (în acest sens yantras – imaginile simbolice folosite în yoga, sunt recomandate – figura …). Ulterior, obiectul asupra căruia s-a făcut concentrarea, poate fi interiorizat, continuându-se concentrarea mentală cu o mai mare focalizare, pentru ca ea să nu dispară din câmpul mental. Această ultimă fază presupune un autocontrol superior al propriilor gânduri, controlul respiraţiei şi realizarea unei profunde relaxări şi interiorizări. În momentul în care imaginea obiectului ne rămâne în faţa “ochiului minţii” constantă şi o putem “privi” cu claritate, în toate însuşirile sale caracteristice înseamnă că am atins o bună concentrare.
c) Contemplarea detaşată a acestor însuşiri ar fi etapa următoare. Faptul contemplării oferă individului posibilitatea reconsiderării sensului obiectului asupra căruia s-a concentrat. A contempla înseamnă a pătrunde în nivelurile sensului şi semnificaţiei nevăzute, ocultate, din acel obiect. O mătură ca obiect al concentrării poate părea ceva anost, fad, lipsit de interes. Pătrunzând mai adânc în contemplarea măturii se ajunge la sensul ei, acela de a face curat, de a înlătura murdăria. Mai mult, a face curat înseamnă la un nivel superior a purifica, a clarifica, a limpezi, a atinge puritatea absolută. Şi acest proces contemplativ poate fi aplicat oricărui lucru din lume. Pentru cel care ştie să contemple lumea cu adevărat, sensurile profunde ies la iveală şi nimic nu mai poate fi considerat atunci, ca fiind absolut bun sau absolut rău, doar urât sau doar frumos. Fiecare lucru, fiinţă, îşi are în fond un rost superior de a fi. Trebuie doar să învăţăm să privim, să contemplăm, căutând mereu să conferim semnificaţii profunde lumii în care trăim.
d) Ultima etapă este evident vizualizarea propriu-zisă, fază în care devenim capabili să pătrundem din interiorul conştiinţei, consistenţa imaginii care ne apare acum clar în ecranul mental, cu toate însuşirile sale.
Exerciţii de vizualizare
Pentru cel ce doreşte să pună în practică vizualizarea se recomandă câteva exerciţii care trebuie executate pe un fond de relaxare totală, încadrate într-un spaţiu mental neafectat.
Efectele vizualizării nu sunt regăsite doar în domeniul predilect al psihoterapiei. La fel de bine, medicina străveche a utilizat vizualizarea ca mijloc de însănătoşire, de vindecare a afecţiunilor corpului.
Babilonienii, egiptenii, grecii din antichitate, utilizau tehnica vizualizării pentru vindecare, considerând că fiinţe supranaturale şi demonii cauzau boala. Vindecarea consta în rituri magice şi religioase.
1) Un prim exerciţiu constă în vizualizarea unui obiect simplu, de dimensiuni mici, bidimensional, cum ar fi o figură geometrică (triunghi, cerc). Imaginea mentală care apare poate să nu fie perfect identică cu cea reală, ceea ce nu diminuează calitatea vizualizării.
Vizualizarea obiectelor simple, tridimensionale, familiare (măr, floare, ceaşcă) se desfăşoară astfel: obiectul va fi aşezat în faţă, fără alte obiecte în jur, care să distragă atenţia; după câteva minute de concentrare imaginea va fi interiorizată şi va fi contemplată cu ochiul minţii, conştientizându-se culoarea, forma, neregularităţile, încercând să pătrundem mai adânc în sensul şi semnificaţia sa.
2) Exerciţiul următor are ca scop surprinderea mentală a mişcării obiectelor. Se va imagina cum ne mişcăm lent în jurul obiectului privind şi înregistrând detaliile, schimbările de unghi şi perspectivă.
Impresia de mobilitate mentală poate fi obţinută imaginându-vă că acţionaţi faţă de anumite obiecte: priviţi o maşină; imaginaţi-vă că vă aşezaţi la volan; priviţi apoi din toate unghiurile posibile. Un alt procedeu este acela de a ne imagina obiectele mişcându-se în jurul nostru, după care ne mişcăm noi în jurul lor. Aceste exerciţii de vizualizare conferă în final controlul imaginaţiei.
3) Urmează, în ordinea complexităţii, dezvoltarea capacităţii de a vizualiza, transformarea imaginii. Imaginarea succesivă a unei săli de teatru pline, apoi goală, cu luminile stinse, mişcarea dinaintea spectacolului, sau imaginarea procesului de creştere, dintr-un bob, a unei plante până la rodire, sunt doar câteva exemple.
4) O ultimă etapă este aceea a vizualizării unei persoane. Deşi vom relua pe larg această etapă ca fiind esenţială în tehnicile pentru experienţa în afara corpului, notăm că este importantă alegerea unei persoane cunoscute, dragi; ne vom imagina culoarea ochilor, pielea, părul, forma gurii, nasul, corpul persoanei, felul cum stă. Urmărim de exemplu, atitudinea ei într-o conversaţie, tonul, gesturile, expresia feţei la despărţire.
Se constată adesea, că mulţi indivizi au dificultăţi în a se vedea pe sine în viziunile create. Pentru a înlătura acest neajuns, se va folosi exerciţiul autocontemplării în oglindă, de preferinţă nud.
5) Alte exerciţii de vizualizare
Aceste exemple de vizualizare nu vor rămâne însă la stadiul unor imagini mai mult sau mai puţin clare, ci vor fi îmbogăţite ulterior cu senzaţii diverse: vom mirosi mărul imaginat, îl vom gusta, îl vom pipăi, vom auzi motorul maşinii, vom simţi mirosul florii imaginate, vom auzi tonul vocii persoanei cu care discutăm imaginar sau vom simţi atingerea sa pe umăr.
- O pădure în munţi – pacientul urcă în munţi şi descrie priveliştea, aceasta evidenţiind trăirile subiective faţă de cariera sa;
- Vizualizează o casă şi camerele componente (simbolul personalităţii lui);
- Situaţiile sexuale – care trădează modul de raportare la celălalt în situaţii intime;
- Leu într-o cuşcă, junglă, deşert – reflectă tendinţele agresive;
- O mlaştină în marginea pajiştii – el trebuie să descrie figura ce emerge din acel loc.
- Pacientul se vizualizează la o distanţă sigură de pădure sau cuşcă;
Sa fim zen: trei exercitii de relaxare fizica si mentala
1. Camera din interior
Acest exercitiu presupune o faza initiala de construire: iti construiesti, cu ajutorul imaginatiei si a celor cinci simturi, o camera a relaxarii in care te vei putea retrage de acum incolo.
E ca si cum ai picta cu gandul sau ai rezolva un puzzle imaginar. Te asezi intr-un loc confortabil, linistit si poti chiar inchide ochii. Iti imaginezi in detaliu o camera care iti place, pe care sa o asociezi cu relaxarea. Poate are culoarea dormitorului racoros de la bunici si perdele verzi cum aveai cand erai mic. Gandeste-te la detaliile de pe pereti (tablouri, ceas), la plantele pe care le-ai aseza intr-o astfel de camera a relaxarii. Ai avea nevoie de un pat sau doar un fotoliu foarte confortabil ar fi suficient? Poate ca ai vrea sa ai la indemana cateva carti preferate, pe un raft. Sau poate fotografii de familie.
E camera ta, asa ca o faci sa arate cum vrei tu. Important este sa o asociezi cu confortul si cu linistea.
Etapa urmatoare este de utilizare a camerei: o folosesti pentru a te retrage in ea, imaginar, oricand ai nevoie sa-ti incarci bateriile. Te asezi undeva unde sunt mai putine sanse sa fii deranjat, daca vrei inchizi ochii… Tu stii mai bine. Exercitiul functioneaza din motive extrem de simple de NLP (Programare Neuro-Lingvistica): cand ai “construit” camera erai intr-o stare de liniste pe care o reiei de fiecare data cand folosesti acest mic artificiu relaxant. Se spune ca ai ancorat acea stare si acum, prin exercitiu, poti reintra in ea oricand ai nevoie.
In ultimele zile ale celui de-al Doilea Razboi Mondial tensiunea la nivelele de decizie era probabil atat de apasatoare ca devenise vizibila cu ochiul liber. Numai despre Harry Truman se spune ca se plimba de colo-colo ca un fluturas si, intrebat, recunostea ca foloseste un mic truc: “Am un barlog de vulpe in mine.”
Iti spuneam ca am aflat candva prin iarna de exercitiul acesta al camerei din interior. Curioasa din fire si pentru ca intrebasem despre relaxare de nevoie, l-am si testat asa ca iti pot spune cate ceva si despre ce am observat eu:
- Este folositor pentru starile de neliniste destul de scazuta sau ca rasfat dupa o zi grea. Daca te-ai suparat rau si faci ca trenul te poti inchide si intr-un subsol in care sa nu te mai gaseasca nimeni, ca nu vei reusi sa “patrunzi” in camera pana nu reduci suficient furia (despre furie, povestim altadata).
- Partea de constructie a camerei este tare importanta. Chiar e nevoie sa-ti alegi bine momentul si te poti folosi de o dimineata de duminica sau de una din zilele fabuloase de vacanta.
- Fa cateva exercitii de vizualizare inainte: ti-ai putea aminti de intamplari din copilarie, aniversari sau clipele importante pe care le-ai trait pana acum.
- “Camera din interior” este o investitie pe termen lung. Ai observat asta, doar e vorba de construit ceva…
2. Lumea din jurul tau
Un exercitiu de relaxare simplu, usor de aplicat si care se poate face oriunde, chiar oriunde. Functioneaza pentru ca intrerupe firul gandurilor, or de cele mai multe ori gandurile si grijile sunt sursa nelinistilor. Daca ne mai gandim ca, oameni fiind, nu ne putem abtine sa nu fim trestii ganditoare…
Cand am spus ca e extrem de simplu nu am exagerat deloc. Exercitiul “lumea din jurul tau” presupune sa stai: pe scaun, intins, in fund, in lotus, in picioare, ghemuit, cu picioarele pe perete, cum vrei. Si mai presupune sa te concentrezi, cu ochii inchisi, pe sunetele din jurul tau. Evident, recolta de sunete e mai mare in aer liber, dar nici in casa nu e chiar liniste: ceas, vrabiile de pe pervaz, zumzaitul frigiderului si-asa mai departe.
Urmareste sunetele, concentreaza-te pe ele si cand observi ca se intoarce un gand intoarce-te si tu la sunetele tale. Nu e cazul sa-ti propui sa alungi gandurile. Nu e concurs, e relaxare deci alegem metoda mai usoara: inlocuire.
3. Omul din beton
Exercitiu cu dublu topping de relaxare: este si o metoda utila cand nu poti adormi. “Omul din beton” inseamna relaxare mentala si fizica in acelasi timp.
Te intinzi pe spate, in cea mai confortabila pozitie pe care ai descoperit-o tu in atatia ani de cand dormi noapte de noapte. Inchizi ochii si incepi scanarea: pornind de la degetele mari de la picioare, te concentrezi pe rand pe fiecare centimetru al corpului tau. Dupa constientizare si relaxare, imagineaza-ti cum acea parte a corpului tau devine grea. Grea ca de beton. Imagineaza-ti ca te scufunzi in saltea. Fa scanner-ul sa urce in sus pe glezne, pana la genunchi si tot asa pana ce intreg corpul s-a scufundat in saltea.
Cand te concentrezi atat de intens (cum faci in exercitiul asta) pe senzatii intrerupi gandurile care provoaca ingrijorare si te impiedica sa te simti “zen” sau sa adormi. Esti mult mai relaxat. Si probabil ca vei adormi.